top of page

De jongen met de negen wensen van Helen Rutter


'Het probleem is dat mijn echte huis ook niet echt als thuis voelt.'


Een aangrijpend en hartverwarmend verhaal over Leo, een jongen die zorgt voor zijn zieke moeder en worstelt met het gevoel dat hij niet welkom is in het nieuwe gezin van zijn vader.


Leo woont bij zijn moeder die ziek is en zich vaak in haar slaapkamer opsluit na haar ontslag en de scheiding met Leo's vader. Zijn moeder wil niet dat hij anderen vertelt hoe zij zich voelt; en dat is hartverwarmend, want ook al moet hij door deze situatie veel voor zichzelf zorgen, hij respecteert de wil van zijn moeder. Gelukkig heeft Leo een beste vriendin met wie hij veel optrekt en bij wie elke zondagavond eet; dat doet hem goed. Op de terugweg van zo'n zondagavond, valt hij met de fiets. Het wordt even zwart en als hij wakker wordt staat ineens de beroemde voetballer van FC Vliessendam, Lukas Boersen, naast hem. Volgens Lukas heeft Leo wat geluk nodig en hij geeft hem dan ook negen wensen op één voorwaarde: je kunt niet wensen dat iemand van binnen verandert. Iets wensen wat je echt wilt, is een hele opgave voor Leo. Maar als hij de volgende dag een wens uitprobeert en die lijkt te kloppen, gaat hij steeds beter nadenken over wat hij nou echt wil. Als steeds meer, en soms ook best grappige, wensen uit lijken te komen, heeft hij er (meestal) heel veel plezier van, maar soms gooit hij met een wens alles in de war. Toch hoopt Leo dat zijn wensen hem kunnen helpen met zijn problemen.


Helen Rutter heeft geprobeerd het verhaal, ondanks de zwaarte, luchtig te houden en dat is goed gelukt. Er zit namelijk best wat humor in dit beladen verhaal en omdat het idee (en een aantal uitwerkingen) van die wensen totaal niet realistisch zijn, gaat de aandacht vanzelf naar de diepere laag in dit boek. Het om hulp (durven) vragen is een rode draad die steeds terugkeert in dit boek.


De zwaarte van dit boek wordt terloops beschreven. Onder andere door uitspraken als '...al haar gevoelens nemen zo veel ruimte in dat er voor mij niets meer overblijft.' en 'Waarom word ik buitengesloten in dit gezin? Waarom ben ik zo alleen?. Deze uitspraken laten goed zien waar Leo mee rondloopt en dat het niet zo maar iets is. Voor sommige kinderen zal dit herkenbaar zijn (helaas) en dan is een boek als dit een fijne herkenning én afleiding: vraag hulp als er iets speelt, wat dat dan ook mag zijn.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page