top of page

De koffer van Chris Naylor-Ballesteros


Een krachtig verhaal over ergens opnieuw beginnen, maar ook over je ergens thuis voelen en over heimwee.


Een nieuw vreemd dier (dat iets van een vis weg heeft) heeft een koffer bij zich waar de andere dieren (een vogel, een konijn en een vos) erg benieuwd naar zijn: wat zit er in? Ze vragen het hem, maar vinden zijn antwoorden vreemd. Als hij in slaap valt, maken ze zijn koffer na wat discussie stiekem open en wat ze dan zien verbaast hen. Als het rare dier wakker wordt, kan hij niet geloven wat de andere dieren hebben gedaan. Omdat ze zo veel spijt hebben van het kapot maken van zijn spullen, bedenken ze een iets om hem toch een nieuw huis te kunnen geven.

De vormgeving is sterk. De manier waarop er met zachte, heldere kleuren is gewerkt, valt op. De vier dieren die in dit boek voorkomen, hebben allemaal niet alleen een eigen kleur in hoe ze afgebeeld zijn, maar de tekst (passend bij een van deze dieren die praat) heeft ook diezelfde kleur. Daarnaast staat het stukje tekst ook nog eens in een soort blokje bij het bijbehorende dier. Verder zijn de beelden van het nieuwe dier krachtig geïllustreerd. Een heel overzichtelijk geheel voor de voorlezer én de luisteraars.


Aangezien duidelijk wordt uit het verhaal dat het groene dier gevlucht is, nodigt dit boek uit tot gesprekken over thuis, je thuis voelen, vluchten en hoe je om moet gaan met mensen die anders zijn en gevlucht zijn. Daardoor is dit boek ook goed in te zetten in de Kinderboekenweek van 2023.


Een mooi hoopvol boek dat de ogen zal openen van kinderen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page