top of page

De krieps- van onder naar boven van Kevin Hassing

Kevin Hassing laat met 'De krieps' zien dat hij van alle markten thuis is. Het is hem meer dan zeer goed gelukt een aantrekkelijk boek te schrijven voor beginnende lezers dat niet alleen leuk, grappig en origineel is, het is ook nog eens leerzaam. Leesplezier gegarandeerd!


'De krieps- van onder naar boven' gaat over Peer, een hoofdkriep, een gek heel klein wezentje met vier benen. Het beeld van Peer wordt goed gevormd, wie hij is, waar hij leeft en wat hij doet. Zo leer je onder andere al snel dat er meerdere soorten krieps zijn. Maar ook weet je direct dat Peer een probleem heeft: hij is van het hoofd van zijn mens Jet gevallen en geland op de nagel van haar grote teen en vraagt zich af hoe hij ooit thuiskomt. De reis naar boven wordt bijzonder en zou eigenlijk te lang duren, maar met hulp van zijn zusje Kip die hem achterna is gegaan en Tarrel, een klimkriep, een zwemkriep en een brengkriep komt hij heel ver. Zal het hem en Kip lukken weer thuis op het hoofd van Jet te komen? Eén ding is zeker, de reis naar boven is een waanzinnig avontuur.


De toon van dit verhaal, is wellicht nog het beste. Het voelt haast alsof je Kevin Hassing hoort voorlezen. Zijn stem klinkt goed door in het verhaal en dat is knap. Daarnaast leert hij ook nog eens kinderen veel over het menselijk lichaam (aders en aorta bijvoorbeeld), terwijl dat zeker niet het hoofddoel lijkt van dit boek. Dit boek gaat er namelijk zeker voor zorgen dat kinderen meer leesplezier krijgen en lezen leuker gaan vinden. De paar Engelse woorden die erin voorkomen maken het verhaal passend bij nu en de betekenis is zo goed verweven in het verhaal dat het totaal niet misstaat. Daarnaast sluit Kevin Hassing goed aan bij de huidige tijd; op een originele manier laat hij kinderen kennis maken met 'die', iemand (een kriep in het boek) die zich geen jongen of meisje voelt. Een leuk verrassend extraatje is het moment waarop Kevin Hassing de lezer ineens aanspreekt. Niet storend, maar totaal passend bij dit verhaal.


'De krieps' zit sterk in elkaar, wat betreft taal en opbouw. Het boek bevat veel korte zinnen, soms wat lastige woorden die duidelijk worden uit de context en de overzichtelijke (soms grappige) hoofdstukindeling geeft goed beeld van waar Peer zich op het deel van de reis bevindt. Er gebeuren de meest grappige gebeurtenissen waarbij je ook nog eens wat leert.


De speelse, grappige illustraties van Emanuel Wiemans maken het feestje compleet. Heel fijn om een kriep te zien op papier, dat maakt het net even completer (en grappiger) dan het beeld dat je vormt in je hoofd.


Het boek is goed te lezen vanaf een jaar of 7 en (vermoedelijk) in 2025 verschijnt het tweede deel!

Schrijver: Kevin Hassing

Illustrator: Emanuel Wiemans

Jaar: 2024

Genre: fictie/ beginnende lezer

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff

댓글


bottom of page