top of page

De lamabende van Heike Eva Schmidt


Niet alleen een doldwaas avontuur van de drie lama's op de voorkant van het boek, ook een waanzinnig avontuur van vijf vrienden.


Met de komst van de nieuwe lama Vokonela op boerderij Zonneschijn beginnen spannende avonturen. De alpaca Peterselie en de licht met bruin gevlekte Einstein wonen al op de boerderij als Vokonela er als derde lama bij komt. Vrijwel meteen gebeurt er 's nachts iets mysterieus. De grote vraag: wat heeft Vokonela gezien midden in de nacht? Als de volgende dag blijkt dat er spullen gestolen zijn uit de boerderij, start de jacht op de inbreker


De drie Lama's worden echte vrienden en vormen samen de Lamabende, drie detectives. Ze volgen het geheimzinnige spoor van een inbreker. Zij zijn alleen niet de enige die op jacht gaan. De zusjes Zonneschijn, Lilly en Finja, gaan samen met vriendjes Tim, Floris en Mila ook op zoek naar de dief. Zal de Lamabende de dief kunnen vinden of zijn de Vijf Detectives hen voor? De Lamabende zal de dief toch wel eerder pakken? De lama's vinden zichzelf namelijk zo veel slimmer en beter....En waarom wil het vriendje van Tim, Tobias, zich zo graag bemoeien met de speurtocht?


Een heerlijk toegankelijk, avontuurlijk en grappig boek voor kinderen vanaf 8 jaar. Dat het boek vertaald is, merk je bijvoorbeeld aan de 'paddock'. Een niet veel gebruikt woord. Soms staan er dus wat lastige woorden in; 'bedremeld' is ook zo'n voorbeeld. Hierdoor lijkt het iets meer geschikt voor misschien wel iets oudere kinderen. Maar ach dat mag de pret absoluut niet drukken. Het is zo'n ontzettend grappig verhaal door de grappige Lama Vokonela, de stoere Lama Einstein en de parmantige Peterselie. Alleen de namen van de Lama's zijn al grappig.

Heel leuk en knap is het samenspel tussen de kinderen die een detectivegroepje vormen en de drie lama's die ook een detectivegroep vormen. De verhalen lopen naast elkaar, volgen er elkaar op, maar zijn ook weer met elkaar verweven. Als de Lama's namelijk iets op het spoor zijn, zijn de kinderen vaak bijna hetzelfde op het spoor zonder dat ze het van elkaar weten. Het grappige is dat de lama's aan één stuk door blaten tegen de kinderen om hen te vertellen wat er aan de hand is, maar ja de kinderen verstaan natuurlijk geen lama's.


Een extra leuke toevoeging is het recept voor de mueslistengels achterin het boek Deze stengels eten de lama's regelmatig in het boek; ze eten ze erg graag. Des te leuker dat je er een recept in zit zodat je ze zelf ook een keer kunt uitproberen.


Aan te raden om samen te lezen, voor te lezen of om zelf te lezen.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page