top of page

De meest krankzinnige dieren ter wereld van Philip Bunting

'De meest krankzinnige dieren ter wereld' staat vol met weetjes over en grappige illustraties van maar liefst 56 fantastische en bijzondere dieren, zowel bekende als onbekende dieren.


De voorkant maakt al nieuwsgierig, want waarom is het woord 'fantastische' doorgestreept en vervangen door het woord 'krankzinnige'? En kennen kinderen wel alle dieren op de voorkant? Die namen of termen eronder lijken toch wel heel vaag. Dat moet gelezen worden! Na het lezen van dit boek kun je niet anders dan het helemaal eens zijn met het doorstrepen van het woord 'fantastische'. Hoewel, eigenlijk zijn de dieren in dit boek én fantastisch én krankzinnig. Krankzinnige, fantastische dieren dus.


In dit boek maak je op een verrassende speelse manier kennis met deze 56 verschillende dieren. Je ontmoet onder andere de manenwolf, een omnivoor die heel goed kan twerken. Ook ontmoet je diverse vissen, waaronder de vliegende vis, die eigenlijk niet echt kan vliegen, maar toch een echte hoogvlieger is. Je maakt ook kennis met het beerdiertje Knauwtje dat eten opzuigt met een uitschuifbaar monddeel. Of wat dacht je van de waggelende en huppelende Macaroni-pinguïn, zou die soms naar pasta smaken? De diversiteit is groot en dat maakt het zo'n aantrekkelijk boek: de zombieslak, de Mexicaanse wormhagedis, een punkschildpad, de gestreepte tenrek, een kleine plompe lori en de lamantijn; van alles komt voorbij. Dieren die op het land leven, vissen, dieren die in het donker leven, grote dieren en hele kleine dieren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hoewel het boek barst van vooral wat onbekende dieren, staan er ook genoeg dieren in die kinderen zullen herkennen. Duidelijk is wel dat al deze dieren echt bestaan, hoewel je kunt twisten over de nieuwe namen die ze hebben gekregen in dit boek, want zeg nou zelf 'Garnalius verslaafdius' of 'Liegbeestius jokkebrokkius' zijn nou niet echt geloofwaardige namen, maar wel heerlijk vindingrijk en grappig.


De opbouw van het boek is erg overzichtelijk. Na een korte inleiding die al wat doorgestreepte en aangepaste woorden bevat, volgen de diverse dieren op meestal één pagina, soms op twee pagina's. Ze staan lekker groot afgebeeld en hebben nagenoeg allemaal iets grappigs over zich, waarbij ze zowel realistisch en fantasievol zijn. En dat is knap. De grappige, speelse illustraties en tekst maken het samen een heel aantrekkelijk geheel. Dat een paar dieren op twee bladzijden staan, komt doordat zij groter zijn afgebeeld. Bij elk dier zie je de naam in het zwart bovenaan, daaronder de Latijnse naam doorgestreept en daar weer onder een grappige naam, zo is 'Pavo cristatus' veranderd in 'Kippus aanstellerus'. Net niet te overdreven, maar precies de goede toon. Bij het afgebeelde dier, staan allerlei korte zinnetjes of steekwoorden, zowel informatief als grappig van aard. De serieuzere toon is te vinden in het stukje over het dier dat eronder of ernaast staat.


Geen stoffig oud of saai boek. Een speels, grappig en leerzaam boek voor kinderen vanaf een jaar of 8.





Auteur: Philip Bunting

Vertaler: Robbert-Jan Henkes

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: Pelckmans





Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page