top of page

De meisjes van Annet Schaap


In dit boek zijn zeven sprookjes bewerkt op een hele leuke verrassende, eigentijdse manier. De meeste verhalen zijn goed bekende sprookjes (gebaseerd op de sprookjes van Grimm en Perrault) dus je kent het verhaal; des te leuker om deze sprookjes te lezen, want wat is er anders?


Ga mee en beleef de gebeurtenissen van het spinnende meisje, de wolf en het meisje met de rode regenjas, Griet en Haasje, het meisje en de kikker, de zusjes Lize en Anna, het zieke meisje en tot slot het monstermeisje. Het ene sprookje kent veel humor (Kikker) en het andere sprookje is weer ontroerend (Slaapster). De wereld van toen en de wereld van nu worden heel mooi gecombineerd. Dat maakt het verrassend, soms grappig en heel beeldend. De schrijfwijze is prettig. Je wordt letterlijke meegezogen in de sprookjes.


Het is echt een prachtboek; een must voor elke bovenbouwklas. De verhalen zijn best heftig, als je tussen de regels door leest. Bijvoorbeeld het verhaal Blauw. Het zijn dan wel sprookjes, maar sommige gruwelijke of ontroerende gebeurtenissen kunnen zeker in het echt ook voorkomen. Bijvoorbeeld dat wat het meisje bij dominee Blauw vindt achter de geheime deur, of het zo ziek zijn dat je in slaap wordt gebracht…


Zo’n boek als dit is heel goed in te zetten als het thema sprookjes bijvoorbeeld centraal staat. Sprookjes zijn van oudsher gruwelijke verhalen en de verhalen van Annet Schaap zijn juist heel vernieuwend, maar zeker ook niet allemaal zo lief en aardig. Welke verschillen zien kinderen tussen de originele sprookjes, de nu bekende sprookjes én het sprookje van Annet Schaap? Wat maakt dat jij een sprookje meteen herkent? Als je alleen de namen van Griet en Haasje al ziet, ligt het voor de hand, maar is dat zo voor alle sprookjes?

Opvallend is de hoofdrol in elk sprookje; die wordt steeds vervuld door een meisje met wie het vaak uiteindelijk ook nog eens goed afloopt. De kracht van de doorzetter, het meisje dat zichzelf wel kan redden; dat uiteindelijk tevreden is met wat minder (minder dan dat het meisje voor ogen had) is prachtig uitgewerkt. Ook al lopen niet alle verhalen even leuk af…


De illustraties zijn zeer passend en mooi; door Annet Schaap zelf gemaakt. Hele mooie zwart-wit illustraties.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page