top of page

De schuilplaats van Pam Smy


Op het eerste gezicht leek me dit niet echt een mooi boek, maar na het lezen ervan ben ik sprakeloos. Wat een indrukwekkend en intrigerend verhaal over ingewikkelde en ernstige problematiek.


De dertienjarige Billy besluit weg te gaan uit het huis van zijn stiefvader en moeder. Hij kan de sfeer en de verandering en het fysieke en mentale geweld van zijn stiefvader Jeff tegen zijn moeder niet meer aan. Ondanks dat hij veel van zijn moeder houdt, zoekt hij elders zijn toevlucht en wel op de verlaten Allerzielen-begraafplaats in een oude bunker. Hier hoopt hij een aantal dagen te kunnen verblijven zonder dat iemand hem ontdekt. Toch valt dat tegen: een oude man die de graven onderhoudt, ziet hem en er ontstaat een band. Hij bouwt ook met Izzie, een meisje van zijn school dat hem daar ontdekt, een bijzondere band op. Ondertussen lees je steeds kleine stukjes hoe het met Billy's moeder gaat als blijkt dat Billy is verdwenen en kom je erachter welke stapjes zij zet naar een leven zonder Jeff. Het belang van de man die op het eind langs kunt kun je wel invullen, maar is ook wel iets vergezocht.

In het begin is het even inkomen vanwege de omschrijving van de omgeving en de weg die Billy aflegt om bij zijn schuilplaats te komen, maar daarna houdt het verhaal je in zijn greep. Je wilt weten hoe het verder gaat.


Het boek bevat veel pittige onderwerpen, zoals huiselijk geweld, eenzaamheid, rouw en vriendschap, die dan wel weer heel mooi samenhangen. Sterk vertaald door Annelies Jorna! Vanwege de thema's is het boek het meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.


De zwart-wit illustraties zijn erg sfeervol en maken het verhaal net even krachtiger en mysterieuzer. Daarnaast is het boek van een handzaam formaat, waardoor het net even anders oogt. Sterk is het verschil in lettertype tussen de hoofdstukken. Hierdoor is voor de lezer goed te volgen van uit welk perspectief je het verhaal volgt. Die twee verhaallijnen zijn heel anders, maar nauw verbonden.


Meer over dit boek hoor je hier in de Grote Vriendelijke Podcast.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page