top of page

De spin en de sleutel van Anna Woltz


Dat Anna Woltz kan schrijven bewijst ze maar weer met dit boek. Mocht je nog nooit wat van haar gelezen of voorgelezen hebben, dan wordt het tijd! Anna Woltz beheerst de kunst van het pakkend, spannend en krachtig schrijven. Niet te veel gedoe, maar toch een ontzettend sterk verhaal met veel belangrijke en soms moeilijke thema's. Zo ook in dit boek. Het verhaal kruipt onder je huid.


Het verhaal gaat over Elena en Atlas, vanuit wie je om en om een relatief kort hoofdstuk leest. Elena moet een maand bij het nieuwe gezin van haar tante Loes logeren, omdat haar moeder naar een retraite gaat in een ver buitenland. Alleen, ze is daar nog nooit geweest en de verhalen over Ivar, Kennedy en Atlas zijn nou niet echt positief. Elena heeft er geen zin in en naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk waarom ze hier toch echt naar toe moet en bij niemand anders terecht kan. Atlas heeft hetzelfde. Hij heeft ook geen zin in een logeetje. Maar toch, je voelt aankomen dat er wat gaat groeien...en de weg naar het eind van het verhaal toe is ontzettend krachtig uitgewerkt. Hoewel de optocht en de avontuurlijke onweersbuien misschien wel wat ongeloofwaardig overkomen. Maar toch, het kan niet anders dan dat je met een brok in je keel de laatste hoofdstukken leest.


Anna Woltz heeft dit boek sterk gemaakt door veel thema's zoals Long-COVID, rouw, preppers, social media, anders zijn en familie uit te werken. Long-COVID komt nog niet veel in (kinder)boeken voor en wordt door het subtiel beschrijven (maar wel als essentieel onderdeel van het verhaal) geschetst als iets wat nu eenmaal bij de huidige wereld hoort. Het zijn al met al best veel thema's die ingenieus verweven zijn met elkaar waardoor het niet als veel voelt. Ook goed uitgewerkt is de wisselwerking van perspectieven. Die wisseling was in Alaska ook al zo sterk. Soms lees je maar een halve bladzijde of minder vanuit Elena of Atlas en soms meerdere bladzijden.


Dit boek nodigt uit tot gesprek en tot acceptatie van anders mogen zijn dan een ander. Meest geschikt voor kinderen in de bovenbouw, vanaf een jaar of 10.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page