top of page

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar van Marlene Rebel en Lucinda Vos


We kennen allemaal wel het verhaal van de Titanic, al dan niet van de gelijknamige film, maar het verhaal over de Grote Omar zal niet iedereen kennen. De Grote Omar is een verzameling gedichten van de middeleeuwse Perzische dichter Omar Khayyam, die voorzien van edelstenen, bladgoud, ivoor en zilver een aan boord was van de Titanic. Marlene Rebel en Lucinda Vos hebben, net als in hun eerdere boeken, veel onderzoek gedaan naar de Titanic en de Grote Omar om tot dit verhaal 'De Titanic en het raadsel van de Grote Omar' te komen. Een nieuw verhaal, in een oud jasje. Het verhaal over de Titanic is niet nieuw (ja, helaas, ook in dit boek zinkt het schip), maar het verhaal over de Grote Omar zoals beschreven in dit boek is voor de meeste lezers nieuw. Er zullen ook best veel kinderen zijn die het verhaal over de Titanic nog niet (volledig) kennen. Voor hen zal dit hele verhaal zeker nieuw zijn en geeft dit boek een klein inkijkje. Achterin het boek geven Marlene Rebel en Lucinda Vos uitgebreid en zorgvuldig uitleg over de Titanic en hoe ze aan alle feitjes zijn gekomen die in het boek zijn verwerkt.


Het verhaal start een beetje langzaam, maar op die manier maak je direct kennis met de twee hoofdpersonages. Tom verstopt zich stiekem aan boord van de Titanic in een van de sloepen; hij gaat zijn vader achterna (die in de keuken van de Titanic werkt). Vlak voor vertrek is hij vanuit zijn sloep getuige van het moment dat een meisje, Cilia, afstand moet doen van haar hondje én hij hoort iets over een zeer geliefd voorwerp 'De Grote Omar', dat hij maar al te graag in zijn bezit zou willen krijgen. Als de boot gaat varen en het verhaal ook wat meer op gang komt, blijf je lezen. Je leest om en om een hoofdstuk, steeds vanuit Tom of vanuit Cilia. Wat mooi is in het verhaal is dat de kinderen allebei wel iets unieks hebben. Tom groeit arm op en reist dus in de derde klas. Cilia is blind aan het worden en groeit rijk op. Dat verschil is groot, maar toch hebben ze iets gemeen; hun liefde voor een hond én het toch anders zijn dan de ander.


De titel doet vermoeden dat het verhaal draait om de Grote Omar, maar eigenlijk draait het verhaal misschien wel meer om alles eromheen en voornamelijk om hoe het hondje Toto het hondje van Cilia, de verbindende factor is tussen Tom en Cilia. Cilia moet namelijk afstand doen van Toto op de boot. Toto moet naar de hondenkennel op de boot. Hij mag niet met haar mee en Tom is degene die uiteindelijk de honden moet gaan verzorgen en dus ook Toto verzorgt. Tom is in de tussentijd op zoek naar de Grote Omar, maar hij heeft het gevoel dat hij niet de enige is. Er is namelijk ook een journalist aan boord die ook wel heel geïnteresseerd is in de ouders van Cilia en Cilia zelf.


Mocht je het verhaal van de Titanic kennen, dan weet je dat het verhaal vrij vlot over gaat naar het moment dat de Titanic tegen een ijsberg botst. Zodra dit gebeurt, neemt het verhaal een wending. Het neemt wat toe in vaart en je merkt dat er redelijk wat spanning leeft onder de kinderen. Hoe het verder gaat? Het is het verklappen niet waard natuurlijk hoe of wat Cilia en Tom (en de Grote Omar) dit verhaal zullen doorstaan; dat moet je zelf maar lezen.


Dit boek vraagt erom zorgvuldig gelezen te worden, vanwege de prachtige taal en vanwege de vele details die het verhaal sturen. Als je te snel leest, zou het zo maar kunnen dat je wat verhaalelementen mist die voor het verloop van het verhaal van belang zijn.


Knap hoe Marlene Rebel en Lucinda Vos van zo'n bekend verhaal toch nog een nieuw verhaal kunnen maken dat meer dan boeit. Het was wellicht nóg mooier geweest als de band tussen de twee kinderen en het raadsel van de Grote Omar allebei iets meer waren uitgediept. Dat had best gemogen in zo'n groots en mooi verhaal.


De tekening van de doorsnede van de Titanic van Sophie Pluim voorin het boek, is supergedetailleerd. Af en toe terugbladeren tijdens het lezen om de indeling van de Titanic helemaal voor je te zien is aan te raden. Zet je speurdersbril (en leesbril) maar op!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page