top of page

De trollen van Leif van Pieter Koolwijk


Duik mee in de betoverde, sprookjesachtige stoere en gevoelige wereld van Leif en Ravna.


Zodra je begint met lezen, stap je de wondere wereld van Vikingen in vroegere Scandinavische tijden in. De beschrijvingen en de illustraties maken je als lezer direct onderdeel van deze wereld. En dat is de kracht van dit boek. Je zit er direct in.


Als de winter voorbij is, moet Ravna op iedereen passen in het Vikingdorp. Een stoer, ijzersterk meisje van 8 dat de verantwoordelijkheid krijgt als alle papa's en mama's met de drakenboot er lang op uit gaan om te plunderen. Het enige wat Ravna vervelend vindt, is de onrust die haar broer Leif veroorzaakt. Leif is uniek en lijkt op helemaal niemand in het dorp. Een drie jaar oudere, maar een bange, dunne, slapjanus van een broer. Leif is alles wat Ravna niet is. Twee tegenpolen in alles wat ze denken en doen. Ravna schaamt zich voor hem, want hij heeft het namelijk steeds over trollen, dat ze bestaan en dat ze juist heel vriendelijk zijn.


Hoe verder je in het verhaal komt en hoe beter je de illustraties bestudeert, hoe meer je als lezer gaat twijfelen: zouden trollen echt bestaan? Als een ander volk hen wil aanvallen, gebeuren er allerlei gekke dingen...gaat Ravna Leif toch geloven?

Spannend, ontroerend, grappig, betoverend, sprookjesachtig en een vlot geschreven boek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Speciaal voor kinderen die wel graag verhalen over Vikingen, trollen of de relatie broer-zus lezen. Maar ook voor kinderen die gewoon lekker van avonturen houden.


Heel fijn zijn het grotere lettertype, de korte hoofdstukken en de prachtig betoverende illustraties. In die illustraties vallen elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken. Dit alles maakt het boek een echte aanrader. En natuurlijk helpt de heerlijke setting van het verhaal ook.


Extra leuk zijn de grappig en mooi vormgegeven liedjes van Leif en de manier waarop elk hoofdstuk eindigt. Elk hoofdstuk eindigt namelijk met 'Leif de...' en dan een eigenschap die past bij het hoofdstuk, bijvoorbeeld 'Leif de Ongemakkelijke'. De goed oplettende lezer ziet dat die uitspraken na een aantal hoofdstukken steeds iets positiever worden.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page