top of page

De voorlezer van de sultan van Inez van Loon


Prachtig, ontroerend en verrassend boek waarin je als lezer een heel goed beeld krijgt van de wereld in het Ottomaanse Rijk, en specifiek van Constantinopel, vanaf 1902.


Je leest het verhaal vanuit de ogen van Lilit, op een paar stukjes na. Door het boek heen zijn er tijdsprongen, dus je merkt verandering bij de steeds ouder wordende Lilit. Lilit is zeven jaar, Armeense en woont met haar broertjes en ouders op de Anatolische hoogvlakte. Als ze hulp moet regelen voor haar zieke moeder, wordt ze ontvoerd door Ahmet. Hij neemt haar mee op een zware reis, terug naar zijn eigen huis in Constantinopel. Daar ontmoet ze de zevenjarige Bilal, een ander ontvoerd kind. Ze bouwen snel een vriendschap op en komen te werken in het paleis van de sultan. Lilit werkt als haremmeisje, en later in verhaal voorlezer, en Bilal als euneuch. Ze groeien steeds dichter naar elkaar toe (wat prachtig is uitgewerkt) en maken heel veel mee. Van het leren lezen en schrijven en het ontdekken van diverse bekende diersoorten tot pesterijen en een opsluiting in de kelder. Heel bijzonder in dit verhaal is het toch niet echt getolereerde verhaal dat Lilit moet voorlezen aan de sultan. Maar de vraag blijft: zullen ze ooit uit het paleis kunnen ontsnappen? Zal Lilit haar familie weer terugvinden?


De voorkant nodigt erg uit tot lezen en als je eenmaal begint met lezen, is het een moeilijk weg te leggen boek vanwege de spanning, het taalgebruik en de prachtig beeldende sfeer die dit boek ademt. Daarbij helpt het dat gebeurtenissen erg realistisch zijn uitgewerkt.


Een ideaal boek om meer te leren over diverse culturen of om inzicht te krijgen in wat cultuurverschillen en verschil in geloofsovertuiging met iemand kan doen.


Een deel van het boek is gebaseerd op waarheid, wat ervoor zorgt dat het verhaal nog meer binnenkomt. Een leerzaam, prachtig verhaal om voor te lezen of om zelf te lezen.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page