top of page

De Zeven Sleutels- Het pad van de Roverkoning van Tom Rijpert


'Zeven reizigers waren er nodig. Zeven reizigers voor zeven sleutels, dat was het belangrijkste.'


Een avontuurlijk, sprookjesachtig, haast filmisch verhaal over vriendschap, bedrog, hebzucht, magie, mysteries en een schat. Een boek dat moeilijk weg te leggen is; een verhaal dat je het boek in zuigt door de pakkende schrijfwijze. Eigenlijk best jammer dat dit boek eindigt midden in het verhaal en dat je nu moet wachten op deel twee om te lezen hoe het verhaal verder gaat.


In dit boek gaan zeven personages op zoek naar zeven poorten, op zoek naar de bijbehorende sleutels (op de eerste sleutel na, die is er al) en uiteindelijk op zoek naar de schat en de geheimen van de Roverkoning. De dwerg Kobold is het brein achter deze tocht en het verzamelen van deze specifieke personen, die allemaal naar zijn herberg komen door ingefluisterde gedachten of bijzondere gebeurtenissen en broodnodig zijn, maar waarom blijft een mysterie waar je als lezer achter wilt komen. Ellie (een vrolijk sproetenmeisje), de Koetsier, is degene die iedereen met list en magie naar de herberg van de Kobold weet te lokken om het avontuur te starten. De oude Spinster bezit voorspellende gaven die haar nooit in de steek laten. De vos is het enige dier; een dier dat rechtop loopt en praat. Pjotr, de speeldoosjesmaker is verlegen en verliefd op Ellie. De jonge koorddanseres Moira hoopt door deze tocht antwoorden over haar verleden te vinden. Abdul,de schimmige zakkenroller, tot slot, heeft vooral een bulderende stem, maar eigenlijk een klein hart vol verdriet. Een prachtige mix van goed omschreven personages die door hun eigen gaven en krachten goed samen kunnen werken, maar allemaal wel geheimen hebben voor elkaar. Die geheimen, daar wil je als lezer achter komen, naast dat je uiteraard nieuwsgierig bent naar het doel van de reis, de magische sleutels en de spannende poorten waar Kobold soms iets over loslaat. Het daadwerkelijke avontuur van de sleutels komt wel ietwat traag op gang, wat mede komt door het uitermate goed schetsen van de betrokken personages. De gevarieerde en pakkende en soms ietwat grappige schrijfwijze maakt dat je blijft lezen. En knap dat je dit verhaal vanuit zeven perspectieven leest, met af en toe een vooruitblik en dan weer een terugblik. Alle verhaallijnen van de zeven personages komen op een goed doordachte manier samen en toch blijven ze intrigerend en mysterieus voor de lezer én de andere hoofdpersonen. Die magie van personages, die door het verhaal sijpelt, maakt je alleen maar nieuwsgieriger. Die neemt je mee op de tocht naar de mysterieuze, betoverende eerste en tweede poort en eindigt vlak terwijl het avontuur van de derde poort start. Wachten op boek twee wordt lastig (verschijnt op 9 oktober 2023...). Het had best één heerlijk fijn dik boek en afgerond verhaal mogen zijn. Eén voordeel: twee prachtige omslagen, in plaats van één.


Dit verhaal roept op veel punten in het verhaal prachtige beelden op. De setting, de sfeer van de herberg, maar vooral van de natuur, die dit boek ademt, is magisch. Je stapt haast als medepersonage het boek in en voelt en proeft de karakters en de omgeving. Maar heel soms is het nodig een beschrijving van een gebeurtenis of een actie nog een keer te lezen. Bijvoorbeeld als een van de personages dreigt te vallen van de trap als ze afdalen langs de kliffen naar de zee. Juist door de valpartij wil je de hele gebeurtenis snappen en toch zie je het wellicht na een paar keer lezen toch net niet helemaal voor je. Net als met de wezens bij de tweede poort. Eigen beelden maken van deze wezens en omgeving lukt, je laat je meevoeren met het verhaal, maar als je stukjes herleest, heb je soms het idee dat je wat informatie mist. Lastig om de vinger erop te leggen, maar voor lezers die die aanwijzingen nodig hebben en minder aan hun eigen fantasie (kunnen) overlaten, kan een boek als dit misschien iets te lastig zijn.


Ideaal boek voor kinderen vanaf een jaar of 10 of 11 en vooral geschikt voor kinderen die van avonturen, sprookjes en fantasy houden. Ook aan te raden aan oudere lezers die hiervan houden; zo'n boek als dit laat lezen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page