top of page

De zon op je bol van Michael Holland & Philip Giordano


Mocht je al eens een boek van illustrator Philip Giordano in handen hebben gehad dan herken je direct dat dit boek ook door hem geïllustreerd is. Alleen al vanwege zijn kunstzinnige wat abstracte stijl met veel verschillende vlakken en kleuren is dit een uitnodigend boek. Doordat er veel afgewisseld wordt met kleuren, vormen en sferen, is elke bladzijde weer totaal anders.


In dit boek stap je in de wereld van planten (en een klein beetje van bloemen). In vier delen ontdek je steeds meer over de plantenwereld. In het eerste deel 'Alles over planten' lees je onder andere het belang van planten, wat een plant is, waar het uit bestaat en hoe een plant ontstaat. Een logische start, om vervolgens verder te gaan over het plantenrijk en (over)leven in extremen (droogte, water etc.) in deel twee 'Een wereld vol planten'. Het derde deel 'Van het ontbijt tot het slapengaan' gaat over dat we de hele dag en nacht te maken hebben met planten, denk aan drinken, tanden poetsen, afwassen, kleren, lezen, schrijven en meer. Tot slot lees je in deel vier 'De kracht van planten' meer over functies van planten, zoals medicijnen. Ook lees je hier meer over milieuvervuiling en hoe planten voor onze planeet zorgen. Dit vierde deel sluit af met plantenrecords, zoals de oudste plant en de hoogste boom ter wereld. Tot slot vind je achterin nog een woordenlijst en een register. Zo kun je net even makkelijker zoeken wat je vindt. Tussendoor staan bij elk hoofdstuk diverse DIY's, (do it yourself) waarvan je de betekenis moet raden, want die staat nergens uitgelegd. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat die donkergroene bladzijden opdrachten bevatten die je zelf kunt uitvoeren. Die opdrachten maken het boek net even aantrekkelijker wat betreft het verwerken van de gelezen informatie. Zo kun je een plantendoolhof maken, een blad bevriezen en onderzoeken, een geüpcycled tuintje maken en onzichtbare inkt maken.


Op elke bladzijde en dus bij elk onderdeel in dit boek, lees je veel korte stukjes tekst, verspreid over twee bladzijden. De tekst is meestal goed te begrijpen, ondanks de soms wat lastige woorden. Dat maakt het juist uitdagend. De vormgeving is op elke bladzijde anders door de speelsheid tussen tekst en illustraties. Een mooi geheel. Wel jammer dat niet elk kopje helemaal overeenkomt met de inhoudsopgave en dat de paginanummers soms wat zoeken zijn.


Schrijver: Michael Holland

Illustrator: Philip Giordano

Vertaler: Saskia Peeters/ Vitataal

Jaar: 2020

Genre: informatief

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page