top of page

Dichter bij de seizoenen van Bette Westera & Henriette Boerendans

Een prachtige dichtbundel vol pakkende gedichten in verschillende versvormen en vol met sfeervolle illustraties.


Deze dichtbundel is uniek vanwege de sterke opbouw en het perfecte samenspel tussen beeld en tekst. Het boek bevat 16 gedichten die voorzien zijn van krachtige en passende illustraties. Voor elk seizoen en voor elke maand is er een gedicht. Na deze gedichten moet je het boek overdwars draaien voor de heldere en korte uitleg per gedicht over de versvormen.


Het geheel is dus opgedeeld in seizoenen en begint bij de lente. Elk seizoen start met een passende haiku waarbij de illustraties vooral opvallen. Op twee pagina's zien we steeds bij de start van een nieuw seizoen een huis in een grasveld, een boom bij een meertje en wat planten en andere bomen. Bij de introductie van elk seizoen zien we dezelfde illustratie aangepast naar de seizoenen: een bevroren meertje in de winter in blauwe tinten tegenover een warm, oranje-rode bloemrijke omgeving in de zomer. Na deze eerste seizoensgedichten is er voor elke maand een ander gedicht in steeds een andere versvorm, met op de linkerbladzijde een grote houtsnede passend bij het seizoen en het gedicht dat op de rechterbladzijde staat. Een prachtig samenspel, aangezien ook bij het gedicht vaak een paar kleine illustraties staan.


Wat sterk is aan het geheel, is dat er wat meer bekende versvormen in voorkomen, zoals de haiku, het rondeel, het acrostichon (naamgedicht) en het sonnnet en wat minder bekende versvormen zoals de spicht, de tanka en de rondelet. Nog knap lastig om voor elk type gedicht een eigen variatie te maken, maar duidelijk is dat het Bette Westera zeer goed is gelukt een eigen creatieve invulling te geven aan de versvormen gekoppeld aan de seizoenen. Puur genieten!


Dit boek kan goed als uitgangspunt gebruikt worden bij poëzielessen en om voorbeelden van diverse versvormen uit voor te dragen. Kunnen kinderen aan de hand van vorm en inhoud kenmerken onderscheiden van een versvorm? Ook kan het goed ingezet worden als seizoenen aan bod komen. Hoe kun je de seizoenen onderscheiden? Daarnaast helpt deze bundel om meer taalbewustzijn te creëren. Je kunt de gedichten analyseren, ontleden en vernieuwen. Bovendien kun je de auditieve vaardigheden met sommige gedichten goed oefenen: waar horen kinderen bepaalde overeenkomstige klanken? Waar horen ze dezelfde letters? Kortom, er valt ontzettend veel te doen met deze bundel in de klas!

Schrijver: Bette Westera

Illustrator: Henriette Boerendans

Jaar: 2024

Genre: poëzie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Gottmer

Comments


bottom of page