top of page

Don en Jon brengen geluk van Catharina Valckx


Weer een pareltje in de serie Tijgerlezen! Een heel toegankelijk en makkelijk leesbaar boek voor beginnende lezers.


Dit is het tweede boek over Don en Sjon. Een grappig, mooi vormgegeven boek. Het eerste boek won niet voor niets een Zilveren Griffel.


Don en Sjon stellen zich op de eerste bladzijden voor middels tekstballonnen en illustraties. De lange witte eend is Sjon en de kleine zwarte vogel is Don. Na het voorstellen volgt een eenvoudige inhoudsopgave die ons vertelt dat er zes korte verhalen beschreven zijn. Zes belevenissen van Sjon en Don: 'Het cadeau', 'Het geluk', 'De plank', 'De hoed is de eend', 'Het gedicht' en 'De deurmatjes'. De verhalen lijken samen te hangen, maar staan ook weer niet allemaal met elkaar in verbinding. Zo is 'Het geluk' een vervolg van 'Het cadeau', maar het verhaal daarna, 'De plank', staat bijvoorbeeld weer los van de eerdere verhalen. In elk verhaal zit wel iets grappigs verwerkt.

De prachtige wat grotere illustraties zijn warm en simplistisch en ondersteunen het verhaal perfect. Heel mooi vormgegeven: grote illustraties met (voornamelijk) daaronder een paar regels tekst in een wat groter lettertype.


Door de simpele onderwerpen, de prachtige illustraties en de makkelijke tekst, is dit een verrassend positief boek dat kinderen van wie je het niet verwacht het toch open zullen slaan.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page