top of page

Doris van Lo Cole

In 'Doris' maak je kennis met een lieve, verlegen rode olifant. Dat ze verlegen is, is al goed te zien aan haar verschrikte gezicht op de eerste bladzijde, maar de tekst verduidelijkt dat beeld. Ze vindt het niet leuk dat de lezers kijken naar haar en dus stampt te weg. Mooi is daarbij dat je de pootafdrukken nog goed ziet; ze heeft echt gestamd én we zien haar echt de bladzijde uit lopen. Op de volgende bladzijde knallen de kleuren je tegemoet: je ziet een zwerm roze, blauwe, rode en gele vogels. Maar zie je Doris hier ook? De lezer wordt door de vraag 'Zie jij haar wel?' direct actief betrokken bij deze bladzijde, want één ding is duidelijk: ze is goed verstopt! En wat blijkt, ze gaat helemaal op tussen de vogels en voelt zich nu meer een 'oli-vink' dan een olifant. Meteen een mooi aanknopingspunt om een gesprek te starten, want weten kinderen wat een vink is? Maar dan vliegen op de volgende bladzijde alle vogels weg en je raadt het al: ze wordt weer boos omdat wij naar haar kijken. Zo gaat de tocht nog even door; van bloemen, vissen tot een rode bladzijde waar ze uit weg ploetert. Dat lijkt een keerpunt in haar gemoedstoestand en die wordt prachtig versterkt wanneer ze een blauwe neushoorn ontmoet. Daar waar Doris nu niet meer zo verlegen lijkt, is de neushoorn dat nu ineens wel.


Door de kracht van herhaling, de herkenbaarheid die jonge luisteraars zullen hebben en de prachtige kleurrijke illustraties, zullen kleuters aan je lippen hangen bij het voorlezen. De tekst is zeer passend gekozen en zorgt voor actieve betrokkenheid. Het zoeken van Doris is dan nog eens extra leuk, net als de rijke woordenschat in dit boek die kinderen zal aanspreken en helpt bij het vergroten van de woordenschat.


Dit prentenboek valt niet alleen op vanwege het krachtige verhaal; dit boek valt of staat met de rijke illustraties. Veel kleuren, diverse vormen en de prachtige uitdrukkingen van Doris, laten dit boek leven.


Het prentenboek 'Doris' is Leespluim-winnaar van de maand mei. Een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar).

Klik hier voor leuke activiteiten bij dit boek
Auteur Lo Cole

Vertaler: Mariella Manfré

Jaar: 2023

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: De Vier Windstreken

Commenti


bottom of page