top of page

Edmond en zijn vrienden- Het Ding van Astrid Desbordes en Marc Boutavant

Wat een lief en prachtig verhaal is 'Het Ding'. Dit boek bevat een verhaal met een kleine wijze les en zit steengoed in elkaar. Het is een verhaal dat als een warm bad voelt door de lieflijke en rijke illustraties.


Het boek valt direct op, vanwege de kleuren op de voorkant en als je het boek daarna openslaat dan knallen de kleuren je tegemoet. Afgewisseld met wat minder hardere kleuren zoals donkergroen, zachtroze en bruin springt dit boek zeker in het oog. En niet alleen vanwege de kleuren, want als je het verhaal leest, zul je zien dat ook het verhaal hartverwarmend en krachtig tegelijk is.


Misschien ken je Edmond en zijn vrienden al uit het eerste boek 'Edmond en zijn vrienden- Het feest in de maneschijn'. In dit eerste boek, kon je kennis maken met Edmond de eekhoorn die wat verlegen was. Van die verlegenheid merk je in dit tweede boek niet veel meer. In 'Het Ding' gaat het verhaal over Edmond de eekhoorn en zijn vriend Guus de uil.


Het verhaal start haast sprookjesachtig. De vrienden Edmond en Guus zijn heerlijk bezig in de natuur. Maar als ze een gek pluizig Ding zien met een snavel en een glanzende vacht dat een gek geluid maakt, schrikken ze en rennen ze weg. Vreemd, want zeg nou zelf, het pluizige ding ziet er zo heerlijk uit dat je het zo fijn zou willen knuffelen! Waarom zouden ze zo schrikken en bang zijn? Bang gaan ze naar Edmonds huis. Geestig om te zien dat ze samen groene koekjes gaan eten om bij te komen en dapper te worden en in de tussentijd door de luiken gluren naar het Ding. Maar ook dat helpt niet. Uil is rustig geworden en kan naar huis, waarna Edmond een wel heel bijzonder bord als teken dat hij het Ding niet meer wil zien. Prachtig om te zien dat Guus na een nachtje slapen iets heel anders bedenkt om het gevaarlijke Ding op te zoeken. Hij gaat zich vermommen. Is dat wel zo verstandig?


Een klein, maar krachtig voorleesverhaal. Het boek is niet zo groot, waardoor je tijdens het voorlezen haast samen in het boek in kunt kruipen. De taal is krachtig en rijk. Er valt veel te zien in dit fleurige boek en je kunt er vele kanten mee op, maar dapper zijn lijkt toch wel in tekst en beeld te overheersen


Dit boek leent zich goed voor gesprekken over diverse onderwerpen. Wat zou jij doen als je iemand ziet die anders is? Hoe kun jij een ander accepteren? Is iets nieuws altijd spannend? Wat zou jij doen als jij Edmond of Guus zou zijn? Het boek laat goed zien dat iets nieuws niet spannend hoeft te zijn en dat je dus niet bang hoeft te zijn.


Wel jammer dat het Ding aan het eind van het verhaal niet een echte naam krijgt, ook al krijgt het Ding wel een plekje in het woordenboek. Het lijkt toch een diertje, een levend wezen, dan zou je als je vrienden bent toch ook een leukere naam willen hebben?

Schrijver: Astrid Desbordes

Illustrator: Marc Boutavant

Vertaler: Lidewij van den Berg

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: BoycottRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page