top of page

Flamingo Fien lust geen roze van Marlien Crooijmans

Een aantrekkelijk verhaal op rijm met buitengewoon fraaie illustraties dat boeit van begint tot eind. Dit verhaal is treffend leerzaam en herkenbaar, waarbij de rustige, zachte vooral warm-roze illustraties het verhaal vormen.


In een fijn ritme waarbij de woorden soms net iets te veel zouden kunnen voelen, wordt het verhaal verteld van Flamingo Fien die blauw-grijs is en roze wil worden, net als haar moeder. Alleen heeft ze dan één groot probleem: ze lust geen garnalen en juist daar wordt ze roze van. Ze gaat allerlei andere dingen proberen te eten, want soms is het goed om iets nieuws te proberen. En groot gelijk heeft Fien. De koppigheid en tegelijkertijd de onderzoekende houding van Fien is sterk uitgewerkt, want ze probeert veel. Van paars wier, een kronkelige zanderige worm tot een oranje slak, maar roze wordt ze niet. Ze krijgt steeds andere kleuren en verft zichzelf zelfs roze of plakt allemaal roze veren van andere flamingo's op haar lijf, want ze wil echt graag roze zijn. Maar niks helpt. Er blijft maar één ding over: garnalen eten. Zal Fien het uiteindelijk durven? Eén ding moet nog wel gezegd: het einde is verrassend.


De ervaringen van flamingo Fien in dit boek zullen voor elk kind herkenbaar zijn, want ieder kind heeft wel iets wat het niet lust, ook heb je er nog geen hap van gehad. Daarnaast leer je als kind ook nog eens iets over flamingo's, want vrijwel meteen wordt duidelijk dat flamingo's roze worden door het eten van de roze garnalen.


De prenten stralen warmte uit en zijn gevarieerd. Platen met meerdere flamingo's in of bij het water tegenover bladzijden met alleen de experimenterende Fien. En elke keer nadat Fien iets heeft gegeten of iets heeft gedaan, begint de volgende bladzijde met 'Wat is er nu gebeurd met Fien?'. Die herhaling is fijn voor de jongste kleuters en laat hen nadenken over oorzaak-gevolg. Soms is het wel even zoeken naar wat Fien eet; de slak is zichtbaar (goed zoeken), maar de worm kronkelt vermoedelijk ergens in de modder zonder dat we hem zien. Dat laat nog wat te raden over en nodigt uit tot gesprek, want weten kinderen waar de worm leeft?


Dit boek laat zien dat je soms echt gewoon door moet zetten en iets moet proberen te eten wat er misschien niet zo lekker uitziet of niet zo lekker ruikt. Het verhaal leert kleuters dat je je eigen smaak mag hebben en dat je gewoon jezelf mag zijn.

Extra leuk voor thuis of op school: er is een creatieve werkbundel met een aantal leuke creatieve werkbladen beschikbaar bij dit boek. Je kunt de bundel hier downloaden
Auteur: Marlien Crooijmans

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: ClavisComments


bottom of page