top of page

Glop van Josje van Leeuwen en Daan Remmerts de Vries


In dit boek ga je op reis vanaf ongeveer 4500 geleden tot nu. Je ziet Hoorn groeien. Op acht prenten zie je vele veranderingen in de tekeningen en het verhaal dat te zien is in de tekeningen, maakt het hele stukje compleet. De eerste prent is leeg, je ziet alleen een begrafenis en het bijbehorende ritueel van ongeveer 4500 jaar geleden. De prenten daarna laten al wat gebouwen en een steeds groter wordend deel van een stad zien, waarbij het grote huis in het midden open is: de muur is weg waardoor je alles ziet wat er binnen is. De sprong van ongeveer 4500 jaar geleden naar de vijftiende eeuw is best groot; de sprongen daarna zijn wat minder groot. Op basis van archeologische vondsten heeft Josje van Leeuwen geprobeerd de veranderingen in de plaats Hoorn weer te geven in de tekeningen. Die veranderingen van hoe mensen leefden, is goed zichtbaar gemaakt in de huizen, de omgeving, de mensen, de dieren en meer. De details in de prenten zijn prachtig en het zijn er veel. Er valt veel te zien. Daan Remmerts de Vries schreef pakkende, toegankelijke verhalende teksten bij de tekeningen. Je leert als lezer wat er allemaal veranderd is en soms staat er een opdrachtje (bijvoorbeeld: 'kun je ze (de dieren) allemaal vinden?' Of 'kun je ze (de vorige bewoners in verf) vinden?'

En dan nog even over Glop, want wat is dat nu precies? Het Glop is de tunnel van de watergang onder het Sint Jansgasthuis in Hoorn die in 2015 is herontdekt, doordat er ineens een stuk straat wegzakte. Deze tunnel was honderden jaren daarvoor aangelegd voor de afvoer van afval van de mensen in de stad.


Fijn aan dit boek is het feit dat het een groot boek is. Op die manier valt er nog meer te zien. Wat wel jammer is, is het feit dat je nu steeds vooruit moet bladeren als er verwezen wordt naar de tekening of elementen in de tekening.


Dit boek vraagt erom uitgebreid bekeken en bestudeer te worden. Een boek dat de aandacht meer dan waard is. Zeer geschikt om in te zetten tijdens lessen geschiedenis en dan met name over gewoonten, handel, het geloof en wonen/huizen in een bepaalde tijd. Grappig detail is dat 'het doen van je behoefte' op elke plaat zichtbaar is en dat er in elke bijbehorende tekst iets over vermeld staat.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page