top of page

Groot verdwijnboek van Maarten Kuipers


In 'Groot verdwijnboek' combineert Maarten Kuipers de huidige tijd met die van Hugo de Groot op een boeiende manier, want wie wil er nou niet door de tijd kunnen reizen? Misschien is het tijdreizen niet geheel origineel, maar door de combinatie school en geschiedenis, is het een aantrekkelijk geheel.


Het verhaal gaat over het meisje Elsie dat een boekenbeurt moet houden in de klas. Ze vindt een bijzonder boek dat aan haar lijkt te trekken. Het blijkt een boek waarmee ze kan tijdreizen. Niet geheel verrassend misschien, maar wel leuk! Je waagt je even in het jaar 1621. Ze belandt namelijk meerdere keren in de tijd van Hugo de Groot, net voor, tijdens of na zijn ontsnapping en heeft een cruciale rol bij zijn ontspanning. En wat blijkt, als Elsie te veel invloed heeft in de tijd van Hugo de Groot, verandert de geschiedenis. Het is dan de vraag of Elsie de gebeurtenissen weer terug kan draaien.


Dat de kracht van verhalen vertellen groot is en dat men altijd verhalen moet blijven vertellen, maakt dit boek wel duidelijk. Vooral dát lijkt de boodschap te zijn. Elsie heeft namelijk een meester die houdt van verhalen vertellen wat leidt tot woede van de schooldirecteur. De schooldirecteur heeft allerlei snode plannetjes waar Elsie achter komt. Maar het laat zich al wel een beetje raden, het loopt uiteindelijk goed af. Wel wat jammer dat de er wat dubbele namen in voorkomen.


'Groot verdwijnboek' is niet een heel diepgaand verhaal. Het verhaal van Hugo de Groot zelf had zeker meer aandacht mogen krijgen, maar door het wat eenvoudig te houden en de koppeling met vandaag de dag erin te houden, is het een toegankelijk boek en zal ook een minder sterkere lezer dit stukje van de geschiedenis interessant gaan vinden. En wie wil nou niet tijdreizen via een boek? Daarbij helpt het dat het lettertype vrij groot is. De soms grappige en dan weer sfeervolle illustraties van Emanuel Wiemans maken het geheel daarbij net even wat losser. Daar hadden best meer illustraties van in gekund.

Schrijver: Maarten Kuipers

Illustrator: Emanuel Wiemans

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Condor

.

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page