top of page

Haaientanden van Anna Woltz


Het gebeurt niet heel vaak dat een kinderboekenweekgeschenk zo treffend is en het zo goed doet, dat het tegenwoordig opnieuw uitgegeven is (en niet meer als kinderboekenweekgeschenk). Dat zegt wel wat over de kracht van dit boek.


De elfjarige Atlanta heeft iets onmogelijks bedacht: ze gaat in 24 uur om het IJsselmeer fietsen en dus moet ze wel doorwerken en tempo houden. Die vaart is in het hele boek merkbaar, zonder dat het storend is. Met twaalf boterhammen, vier bananen, haar nachtbeugel, een paar flessen water en, hoe gek het ook mag klinken, een snoer kerstverlichting. Je vraagt je als lezer af waarom een elfjarig meisje zo'n tocht gaat ondernemen en al snel wordt duidelijk dat ze niet zo maar op pad gaat. De reden wordt uitgelegd (maar pas verderop in het boek). Ze is nog maar net vertrokken of ze botst tegen Finley aan. Finley blijkt wel het huis te zijn ontvlucht met alleen twee haaientanden, die hem geluk zouden moeten brengen. Atlanta moet eerst weinig van hem hebben, maar uiteindelijk trekken ze samen verder en ontdekken ze van elkaar waarom ze op pad zijn. Heel fijn daarbij is het laatste hoofdstuk ('Een jaar later') waardoor je weet hoe alles afgelopen is.


Het verhaal gaat niet alleen over de band die ontstaat tussen Finley en Atlanta, maar juist over hoe ga je om met het feit dat je moeder ernstig ziek is. Atlanta maakt zich zorgen over haar eigen toekomst en die zorg is knap uitgewerkt in een erg kort verhaal (96 bladzijden). Als je dan de verhalen van Finley en Atlanta naast elkaar legt, begrijp je dat ook de band met ouders en het communiceren met ouders belangrijk is.

Anna Woltz is een schrijver die je weet te raken door de krachtige zinnen en taal die zij gebruikt in combinatie met gedachten, gevoelens en emoties van kinderen die sterk tot uiting komen. Dat gebeurt ook in dit boek. Daarnaast weet Anna Woltz met dit boek goed aan te sluiten bij de belevingswereld en gedachtewereld van kinderen van een jaar of 10.


De kleine tekeningen boven elk hoofdstuk geven al iets weg over waar het hoofdstuk over gaat. Daarbij geeft de kaart van de omgeving rondom het IJsselmeer een fijn overzicht, zodat je een beetje de route kunt zien die Atlanta en Finley fietsen.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page