top of page

Hertje gaat de zon achterna van Joanna McInerny


'Er was eens een hertje,

dat dacht dat de zon

het mooiste was

dat hij ooit had gezien.'


Een klein hertje is dol op de zon en houdt niet van het donker, wat goed te zien is in de illustraties. Het hertje zou willen dat de zon altijd bij hem bleef. Als hij aan zijn moeder vraagt waar de zon heen gaat 's avonds, vertelt zijn moeder hem dat de zon naar zijn vriendjes aan de andere kant van de wereld gaat. Hertje neemt een besluit en gaat kijken waar de zon ondergaat. Hij wil vrienden worden met de zon, want dán gaat de zon nooit meer weg. Je volgt hertje op zijn pad waarbij de illustraties het verhaal goed verduidelijken. Hertje volgt meerdere lange bochtige wegen, beklimt heuvels, bergen, komt door prachtige natuurgebieden, ontmoet diverse dieren die hij vraagt of zij weten waar de zon is 's avonds laat en hij loopt door storm, wind, sneeuw en regen. Op een dag krijgt hij een wijs advies van een uil: 'ga naar huis en laat de maan je 's nachts helpen en laat de zon je overdag helpen. Ze zijn allebei je vrienden.' En dat opent zijn ogen; hij ontdekt een wereld die hij daarvoor nog niet kende.


Het is een wat lang verhaal, maar kinderen zullen hun ogen uitkijken. De illustraties zijn dromerig en doordat er gespeeld wordt met klanken, is het een aantrekkelijk voorleesboek. Kinderen zullen aan je lippen hangen, ze willen weten of hertje de zon gaat vinden.

De voorkant is heel fijn, die voelt wat zachter dan de meeste prentenboeken, dat zorgt altijd voor een uitnodigend geheel. De illustraties zijn sfeervol en laten het pad van het hertje heel goed zien. Soms lijken de illustraties wel foto's, bijvoorbeeld de illustraties van de uil. Het kleurgebruik is daarbij erg passend in het geheel. Quang & Lien hebben prachtig geïllustreerd hoe de seizoenen verstrijken en hoe tegelijkertijd het hertje ouder wordt. Na de eerste keer lezen zal de verandering van het hertje pas goed zichtbaar worden aan het eind van het verhaal. Zullen de kinderen door hebben wat er tijdens het verhaal met hertje gebeurt?


Je kunt veel vragen tussendoor stellen (of achteraf, afhankelijk van hoe je voorleest) door de illustraties bij het voorlezen te betrekken. Onderwerpen waar je het over kunt hebben zijn dag en nacht, de zon en de maan, groeien, zelfstandig worden, afscheid nemen en angsten. Meest geschikt voor wat oudere kleuters, vanwege de lengte van het verhaal of voor jongere kinderen die langer aandachtig kunnen luisteren en kijken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page