top of page

Het boek van Marije Tolman & Ronald Tolman


Dat boeken je meenemen andere werelden in, dat boeken je ogen openen en dat lezen echt leuk is, laat dit tekstloze prentenboek goed zien.


Marije Tolman en Ronald Tolman hebben samen een prachtig verhaal neergezet met alleen beeld. Je kunt alle kanten op met dit verhaal er is veel ruimte voor een eigen invulling, maar duidelijk is wel dat de olifant met het boek in een geheel eigen wereld zit.


De olifant ziet ontzettend veel boeken vliegen en lijkt daar wel blij van te worden. Hij lijkt een boek uit de lucht geplukt te hebben (of zou er één gevallen zijn?) en zit er meteen in. Al lopend leest hij. Eerst wat verbaasd en daarna ontspannen. Precies hoe het werkt met lezen; je moet er vaak echt even inkomen. Op een gegeven moment komt hij bij een stadje met trappen en allerlei huizen waar, als je goed kijkt, veel andere dieren wonen. Hij blijft lezen terwijl er om hem heen van alles gebeurt. Weer een teken: als je in je boek zit, wil je niet meer stoppen met lezen. Het is aan de lezer om te bepalen of de drukte om olifant heen een weerspiegeling is van wat er in het boek van de olifant gebeurt of dat het laat zien dat je overal kunt lezen; ook met allerlei bedrijvigheid om je heen. Maar één ding is duidelijk: de olifant is nog steeds de enige die leest. Naarmate je verder bladert, veranderen de dieren en ze zijn niet alleen mooi, maar geven ook wat spannends aan, wat goed te zien is aan het kleurgebruik. Op een gegeven moment lijkt er een keerpunt te zijn als olifant de kolonie pinguïns aan het voorlezen is. Uiteindelijk is olifant niet meer de enige die aan het lezen is. Hoe mooi is dat? Hij heeft anderen aangestoken met het leesvirus.


De kleuren in dit boek zijn prachtig, vooral de contrasten en sfeer die het boek hierdoor ademt. Heel vindingrijk wat betreft verhaal/ verhalen in combinatie met kleurgebruik.


Kijk hier voor meer tips om te lezen wat je met een tekstloos prentenboek kunt doen.




Auteurs: Marije Tolman & Ronald Tolman:

Jaar: 2017

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Querido


bottom of page