top of page

Het geheim van Biem van Ton Koene


Het verhaal 'Het geheim van Biem' doet een beetje denken aan 'De kleine walvis' van Benji Davies. Ook dit verhaal gaat over een jongetje dat samen met zijn vader bij een vuurtoren woont en over het eiland waakt. Toch is het verder niet te vergelijken; dat is de enige overeenkomst, aangezien het verder een geheel ander verhaal is. Dit verhaal gaat namelijk over een geheim dat de jongen Biem heeft en dat allemaal in een sfeervol verhaal met prachtige prenten waarin de natuur en dieren op de Waddeneilanden ook een gezicht krijgen.


Aan de hand van prachtige beelden, krijg je een inkijkje in het leven van Biem en beleef je samen met Biem een mooi klein avontuur. Biem woont op een eiland met zijn vader en gaat vaak met zijn vader mee jutten, maar veel liever wil hij een hond. Als Biem een keer alleen op het eiland is, omdat zijn vader weg is, raakt een schip in de storm in de problemen. Dapper als hij is gaat hij met zijn paard naar de locatie van het schip toe. Hij vindt op het strand een kapot schip met een schatkist aan boord. Hij besluit de schat die bestaat uit echte goudstaven mee te nemen naar de vuurtoren. Hij laat zijn paard het de schatkist trekken en is daarbij best slim, want hij wil absoluut geen sporen achterlaten en trekt de kist door de vloedlijn waardoor de zee alle sporen wist. Die vindingrijkheid siert Biem. Hij verstopt de schatkist zodat niemand hem kan vinden, maar als hij dan op een gegeven moment merkt dat de politie op zoek is naar de schat en dat de schat zelfs in het nieuws is, weet hij niet wat hij moet doen: moet hij eerlijk zijn en de schat teruggeven aan de politie?


Wat mooi is aan het boek is dat je het beeld nodig hebt om het hele verhaal goed te begrijpen. Er lijken kleine stukjes in het verhaal overgeslagen te worden die verwerkt zitten in de illustraties. De illustraties spannen dan ook de kroon. Een beetje zwierig, maar toch ook weer heel gedetailleerd en met heel veel verschillende kleuren wordt een duidelijk verhaal verteld waarbij de natuur sterk naar voren komt. Maar uiteraard valt het oranje haar van Biem het meest op, net als het prachtig geïllustreerde paard met het opspattende water. Prachtig gedaan.


Voor sommige kinderen is het misschien wel even wennen dat de politie andere kleren aan heeft dan ze wellicht denken. Zo leren kinderen het verschil goed tussen strandpolitie en gewone politie.


Je kunt het boek inzetten als je het hebt over de zee, de Waddeneilanden, maar bovenal om te bespreken wat jij zou doen als je een geheim hebt of als je iets steelt wat eigenlijk van een ander is. Op die manier kun je met jonge kinderengesprekken aangaan. Kortom: loont eerlijk zijn of juist niet?


Meer lezen over Biem? Er is al eerder een verhaal verschenen over Biem, namelijk 'De vuurtoren van Biem' (2021). 'Het geheim van Biem' lijkt een vervolgverhaal maar toch is het een geheel nieuw verhaal. Je mist in ieder geval niets, mocht je alleen dit boek lezen, want het verhaal begint gewoon van voor of aan en is een geheel ander avontuur.
Auteur: Ton Koene

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 5+

Uitgeverij: Clavis

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page