top of page

Het verlangen van de prins van Marco Kunst


Het verlangen van de prins van Marco Kunst is een aanrader voor in je bovenbouwklas. Vooral voor kinderen die houden van fantasie en avonturen.


Het verhaal gaat over Lode. Zijn ouders komen om bij een vreselijke gebeurtenis op zee. Hij overleeft het en komt als peuter terecht in een niet zo fijn weeshuis. Zo'n beetje het enige leuke waren de verhalen van oma Walyu, maar zij wordt al snel weer ontslagen. Hij weet te ontsnappen en komt uiteindelijk in de haven waar hij een schip met bijzonder boegbeeld ziet liggen; het beeld van de prins uit zijn dromen. Hij gaat stiekem aan boord en wordt bij het uitvaren ontdekt door meisje en leeftijdsgenoot Tulp. Lode komt erachter dat er een vloek bestaat '..als je aan boord van dit schip in slaap valt, dan droom je van de prins en kun je nooit meer weg. Je bent tot je dood aan het schip gebonden. Dat is de vloek...' Lode zal altijd aan boord moeten blijven, maar bedenkt een plan om de vloek op te heffen.


Op weg naar het eiland van de prins beleeft de bemanning allemaal sprookjesachtige avonturen. Die bemanning is groot, maar een aantal personen krijgt een fantastische hoofdrol naast Lode: Woordenman (de naam zegt het al), dappere stoere Tulp, Tyman die in een rolstoel zit en prachtige muziek maakt op zijn trompet, Olek die meegaat in je hoofd tijdens hypnose, Fyras de hulpkok die toch meer kan zeggen dan lijkt en kapitein Troos de driehonderdjarige boze en verdrietige man.

Je komt er al snel achter wat de 'woede van de prins' is en wat het 'verlangen van de prins' is. Twee uitersten die het hele verhaal terugkomen. Beschreven in diverse hoofdstukken met elk een aparte gebeurtenis. Marco Kunst heeft het verhaal beschreven met soms poëtische of rijke woorden. Dat merk je niet alleen aan de woordkeuze zo af en toe, maar ook aan de liederen die aan boord gezongen worden. Wonderlijk mooi hoe de schrijver geprobeerd heeft te laten zien dat je diepste verlangen eigenlijk een soort illusie kan zijn.


De illustraties van Marieke Nelissen zijn prachtig, betoverend en passen perfect bij het verhaal.


Dit boek is een aanrader, helemaal voor kinderen die De (grote) kleine kapitein van Paul Biegel verslonden, want ondanks dat het echt een heel ander verhaal is, lijkt het er sprekend op.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page