top of page

Ik wil een bos voor mijn verjaardag van Linda de Haan

Illustrator Linda de Haan liet zich voor 'Ik wil een bos voor mijn verjaardag' inspireren door het BOSK-project in Leeuwarden, waar honderd dagen lang een bos door de straten trok. Dat klinkt wellicht wat gek, maar toch 'liep' er een wandelend bos van meer dan duizend bomen door de stad. Na de route werden de bomen op diverse routes in Leeuwarden geplant. Reden genoeg voor Linda de Haan om er een blijvend verhaal van te maken.


Het verhaal over het bos in 'Ik wil een bos voor mijn verjaardag' is heel mooi uitgewerkt. Het is een kleine ode aan de natuur en aan de vrijheid en creativiteit die de natuur mensen en kinderen kan bieden. Aan de hand van krachtige, lieflijke en sfeervolle illustraties wordt het verhaal dat verteld wordt, nóg mooier dan het al is.


Het verhaal gaat over Simke. Een meisje dat wel heel graag een boom voor haar verjaardag wil en de teleurstelling of boosheid dat dat niet zo maar kan als je geen tuin hebt, spat van de bladzijde af. De vader van Simke en Simke gaan allebei nadenken hoe ze toch misschien een boom voor haar verjaardag kan krijgen en uiteindelijk lijkt een verjaardag vieren in het bos wel een goed plan. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker en denkt ze dat ze droomt als ze naar buiten kijkt. Die verbazing is goed van haar gezicht (en van andere gezichten) af te lezen, want ze heeft ineens tóch een bos voor haar verjaardag! En wat blijkt... het bos verbindt en biedt meer mogelijkheden dan ze had durven dromen.


Als je het boek uit hebt, heb je door hoe het bos zo maar bij Simke kon zijn. Dan merk je pas echt goed dat het geen droom is en geen wonder. Die opbouw is mooi in de illustraties uitgewerkt. De vragen op de schutbladen achterin zijn na het lezen van het boek mooie gespreksstarters om het over bomen, her bos en leven te hebben.


Ideaal boek voor kinderen vanaf een jaar of 4 om in te zetten als je het hebt over dromen (wat is jouw grootste droom? Hoe zou jouw droombos eruitzien?), de natuur, het onmogelijke mogelijk maken of over (het belang van) bomen.

Auteur: Linda de Haan

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: PloegsmaComments


bottom of page