top of page

Ik wou dat ik anders was van Paul Biegel


Het verhaal gaat over een jongetje dat anders wil worden. Het jongetje is dik, heeft een brilletje, er mankeert iets aan zijn oog en hii maakt veel fouten op school. Hij zei daarom zo vaak dat hij ANDERS wil worden, dat iedereen hem maar Anders ging noemen. Hij vraagt aan vrouw Buul, het 'tovermens' of zij hem anders kan maken, maar helaas kan zij dat niet; de Grote Tovenaar wel. Ze geeft hem een opdracht: 'vanavond als de maan schijnt, moet je de tafel van zeven helemaal uit je hoofd opzeggen, bij het open raam. Als je het goed doet, komt ze Grote Tovenaar'. En met het verkeerd opzeggen van de tafel van 7, ontmoet Anders Veertje: een klein meisje in een wit japonnetje en met bonten pantoffels dat zo licht is als een...veertje. Hij gaat met Veertje mee en wordt daardoor heel klein. Op zijn avontuur met Veertje komt hij allerlei dieren tegen die reuzen lijken: de mier , spinnen, krekels, vlinders, een specht, een pissebed, slakken, een kikker, een hommel en nog veel meer en allemaal met de meest bijzondere namen. Die dieren geven hem de meest vreemde opdrachten en door die dieren komt hij steeds verder met het leren van de tafel van 7, want als hij het goed op kan zeggen, kan hij Anders worden. Het is dan natuurlijk de vraag: kan hij de tafel van 7 straks echt helemaal goed opzeggen en wordt hij dan echt anders?


Dit boek is actueel gemaakt door de naam van koningin Máxima te gebruiken en niet de naam in de originele editie (Juliana) waardoor het voor kinderen in deze tijd geplaatst kan worden. Nou ja, in deze tijd...het is zo onwerkelijk en sprookjesachtig allemaal, dat het natuurlijk niet echt gebeurd kan zijn. Maar juist zulke kleine wijzigingen in het verhaal, maken het een geschikt en super betekenisvol (voorlees)verhaal.

De illustraties zijn dromerig en maken het verhaal helemaal compleet. Heel divers en realistisch, ook al is het verhaal een groot sprookje.


Paul Biegel staat bekend om zijn wonderlijke krachtige taal en sprookjesachtige verhalen. Ook in dit boek staat de meest mooie taal en originele uitdrukkingen. De manier waarop Anders steeds een nieuwe keersom leert, is heel origineel uitgewerkt en passend bij het dier waar Anders mee te maken heeft. De kinderen die dit boek lezen of voorgelezen krijgen (want het is een uitermate geschikt voorleesboek), zullen de tafel van 7 nooit meer vergeten!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page