top of page

Jefferson van Jean-Claude Mourlevat


'De jeep maakte een zwieper en door het openstaande raampje blafte de passagier iets wat begon met 'Jij...' en eindigde op '...van een egel', met daar tussenin een scheldwoord dat niet geschikt is voor publicatie.'


Dit verhaal draait rondom de moord op kapper meneer Edgar. Heel toevallig, hoe bestaat het, komt de lieve egel Jefferson terecht op de plaats delict en wordt Jefferson daar ontdekt met het moordwapen in zijn hand. Ja, dan heb je dus de moord echt wel gepleegd. Dat kan niet anders. Jefferson schrikt en vlucht. Hij is toch geen moordenaar! De klopjacht op Jefferson is geopend. Jefferson schuilt op een geheime plek die alleen hij en zijn beste vriend Gijsbert kennen. Ze beramen samen een plan: ze gaan de echte dader zoeken om Jeffersons onschuld te bewijzen. Maar daarvoor moeten ze de dierenstad verlaten en naar de mensenstad gaan. Samen met een groot bont dierengezelschap gaan ze op tour door de mensenwereld. De enige aanwijzing die de twee vrienden hebben om de moordenaar te vinden is een oude ansichtkaart met daarop een stadsgezicht. Zal het hen lukken de echte dader te vinden in deze mensenstad?


Een doldwaas avontuur waarin vriendschap een hele grote rol speelt. Jefferson boft maar met zijn vriend Gijsbert het varken. Gijsbert helpt Jefferson onderduiken en uiteindelijk is het Gijsbert die een ingenieus plan bedenkt om de echte moordenaar op te sporen. Een echte vriend, die alles wil doen voor Jefferson; alles om zijn onschuld te bewijzen. En Jefferson? Je sluit deze vriendelijke egel direct in je hart, wat een goedzak.


Een ontzettend goed boek, vol actuele thema's, zoals liefde, gemis, vriendschap, maar ook gruwelijke thema's zoals een moord, een bloedstollende bijna-moord en het beramen van een moord. Een beetje Sherlock, een beetje Poirot en een beetje George Orwell, maar dan anders; vriendelijker, grappiger


Wat zeker vermeld moet worden is het knappe vertaalwerk. De grappige, eerlijke en beeldende krachtige taal is perfect en uitermate sterk.


Een erg boeiend, grappig en mooi boek, vol fantasie, dat je in één ruk uitleest. Het boek is eigenlijk niet alleen geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar; misschien is het nóg leuker voor volwassenen met de doordenkertjes en de verwijzingen naar de huidige politieke issues met betrekking tot de vleesindustrie.


Dit boek heeft niet voor niets de Astrid Lindgren Memorial Award heeft gewonnen. Dit is een internationale kinderliteratuurprijs. De prijs wordt ook wel officieus de Nobelprijs voor Kinderliteratuur genoemd. Dat zegt wel wat. Aanrader dus!

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page