top of page

Jefferson- Een verdwijning met een staartje van Jean-Claude Mourlevat


Dit boek is een tweede verhaal over de lieve en vriendelijke egel Jefferson en zijn beste vriend Gijsbert, een varken. Eén ding is wel duidelijk tijdens het lezen van dit boek: je sluit deze lieve egel vrijwel meteen in je hart.


Na het vorige avontuur van Jefferson en Gijsbert waarin ze een moordenaar probeerden te ontmaskeren, gaan ze nu een vriendin, het lieve konijn Simone proberen te redden. Simone is namelijk verdwenen en uit een achtergelaten brief die Gijsbert en Jefferson onder ogen krijgen, blijkt dat ze zich enorm eenzaam voelde. Daar worden Jefferson en Gijsbert wel wat sip van. Jefferson besluit op onderzoek uit te gaan om uit te volgen waar Simone is gebleven. Dat wordt een ingewikkelde zoektocht waarbij ze hulp krijgen van twee vrienden. Ze komen er al redelijk snel achter dat Simone nu bij een soort sekte woont die de boel flink bedondert. Jefferson bedenkt een plan om Simone daar weg te krijgen én om de sekte te ontmaskeren. Zal het Jefferson en zijn vrienden lukken?..


Dit boek, is net als het eerste deel, weer een doldwaas avontuur met veel humor. Het is wel de vraag of elk kind de humor in dit boek snapt. Dit is nou eigenlijk zo'n boek dat iedereen jong en oud zou moeten lezen. Zelfs voor volwassenen zitten er hele leuke woordspelingen en doordenkertjes in. Het boek is goed los te lezen van het eerdere deel.


Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken wonnen met het eerste deel, Jefferson, de Filter Vertaalprijs. Niet voor niets, want dat eerste boek barst, net als dit deel, van de prachtige taal (met geniaal bedachte woorden en uitleg van woorden op een originele pakkende wijze) en de woordgrapjes zijn zeer krachtig. Knap staaltje vertaalwerk.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page