top of page

Julian is een zeemeermin van Jessica Love


Dit boek valt alleen al op door de schitterende illustraties. Die zijn heel sprekend, kleurrijk en vol details. En gelaagd. De wat fletse kleuren passen heel goed bij dit boek.


Julian is een donker jongetje en dol op zeemeerminnen. Het liefst zou hij er zelf een willen zijn. Je ziet dit onder andere goed terug in het verhaal doordat hij erover droomt en zich verkleedt als een zeemeermin. Als hij op een dag terugkomt van het zwembad met zijn oma en zich thuis omkleedt als een zeemeermin zijn er eigenlijk geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Dat is heel mooi uitgewerkt. Alleen de 'Oh' van oma is genoeg en kan eerst op meerdere manieren geïnterpreteerd worden, maar al snel wordt duidelijk hoe reactie geïnterpreteerd moet worden. Er mogen meer mensen zijn zoals de oma van Julian, prachtig hoe ze hem 'gewoon' accepteert en hem zichzelf laat zijn.


Heel fijn dat er boeken bestaan met weinig tekst die toch zo duidelijk zijn. Een mooi boek om over diversiteit, culturen of anders zijn te praten.


ln 2020 won dit prentenboek niet voor niets de Jenny Smelik-IBBY Prijs. Deze prijs wordt toegekend aan schrijvers en illustratoren van kinder-en jeugdboeken. Het doel van de Jenny Smelik-IBBY Prijs is het onder de aandacht brengen van boeken waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend is.  

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page