top of page

Kattensoep van Janneke Schotveld


Kattensoep is een herziene editie van het Kinderboekenweekgeschenk van 2017. Het thema in 2017 was 'Griezelen, Gruwelijk eng". Nou is dit boek niet gruwelijk eng, maar wel spannend en om te griezelen. En wat fijn dat er nu een 'gewoon' boek van uit is gegeven, want het formaat, het lettertype en de vormgeving is nog prettiger dan in het Kinderboekenweekgeschenk.


Het verhaal gaat over Boeli en de verdwijning van katten in de buurt waar zijn opa woont. Als Boeli gebeld wordt door Lucy, een vriendinnetje en buurmeisje van zijn opa, met de mededeling dat hij meteen moet komen, is hij verbaasd. Ze belt nooit zomaar. En als dan ineens middenin haar zin, kennelijk haar batterij leeg is en ze wegvalt, probeert Boeli met zijn broer haar zin 'Er ver...' af te maken, wat hilarische zinnen oplevert. Bijvoorbeeld 'er verven allemaal mannen hun huis paars' of 'er verschijnen rookwolken boven opa's huis'. De toon is gezet van dit mysterieuze en spannende verhaal. Boeli besluit naar zijn opa te gaan met zijn kat Obama om te kijken of alles goed gaat met opa. Op een dikke voet na, de prachtig overdreven getekend is, na een valpartij van de trap, gaat het goed met opa. Lucy vertelt wat er aan de hand is: er verdwijnen allemaal katten in de buurt op mysterieuze wijze. En daarmee start de spannende en grappige zoektocht naar de katten in de buurt. Zal het Lucy en Boeli lukken de katten te vinden? Is Obama nog wel veilig? En wat heeft die rare buurvrouw met alles te maken?

Het verhaal is origineel en spannend, waarbij je als lezer door de humor en de overtuigingskracht, het doorpakken van Boeli betrokken blijft. Daarnaast kan iedereen de dader zijn doordat er diverse tips worden gegeven naar verschillende daders toe. Dat houdt het tot het eind spannend. Janneke Schotveld heeft op een mooie, simpele wijze thema's als scheiden, diversiteit, rouw, eenzaamheid en gezin met elkaar verweven zonder dat je het gevoel hebt dat het te veel is. Zo heeft ze bijvoorbeeld een vrouwelijke bakker, de homoseksuele opa en een zusje krijgen verwerkt in het boek.


De illustraties van Annet Schaap maken het boek helemaal af. Leuke zwart-wit tekeningen met soms een vleugje humor, dan weer heel chaotisch en andere tekeningen stralen weer de sfeer heel goed uit die past bij dit boek.


Geschikt om voor te lezen vanaf een jaar of 6 en goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page