top of page

Keizer Ei van Karst-Janneke Rogaar


Een boek met alle korte ei-woorden in één verhaal, nou ja, alle... Achterin het boek staat dat je ongeveer 90% van alle ei-woorden kent na het lezen van dit boek.


Op een grappige manier word je meegenomen in het verhaal van Heid en Teit. Zij gaan op reis en stranden met hun schip op een geheim eiland. Dit eiland is in het bezit van de keizer Ei, die geen reizigers wenst. Heid en Teit proberen weer weg te komen van het eiland, maar ze hebben alleen een zeil en wat zeiknatte pleisters. Zal het hen lukken allebei weg te komen?


Hoe kom je erop: een boek schrijven waarin zo veel ei-woorden staan die aan elkaar gekoppeld zijn in één verhaal. Dat alleen al maakt dit boek het lezen waard. En gekunsteld is het niet. Toch kun je je afvragen of dit boek voor elk kind even goed geschikt is. Met woorden als geil en zeiknat, zullen niet alle 8-jarigen bekend zijn en het is maar de vraag of het al van belang is de betekenis te weten van deze woorden. Dit maakt het wel wat dubbel, want geheid dat veel kinderen betekenissen van de voorgelezen woorden willen achterhalen en sommige zijn niet alleen moeilijk, maar soms dus ook wat minder geschikt voor de leeftijd. Verder kan het juist wat verwarrend zijn dat Teit met 'ei' geschreven wordt in dit verhaal, terwijl we dat woord toch eigenlijk alleen kennen als 'tijd'.


De illustraties hebben een geheel eigen stijl, zijn geestig en allemaal in de kleuren donkergroen en rood. Heel toepasselijk bij een verhaal als dit. De au-woorden staan allemaal in het rood, waardoor ze makkelijk terug te vinden zijn.

Een mooi lesidee bij dit boek is een bingo. Maak verschillende bingokaarten met de ei-woorden en lees het boek voor aan de kinderen. Wie heeft het eerst bingo? Op deze manier zorg je ervoor dat de kinderen zeer aandachtig luisteren. Een ander wat makkelijker lesidee is om dit boek gewoon voor te lezen en kinderen hun hand te laten opsteken bij de ei-woorden die ze horen of de ei-woorden die ze horen op te schrijven; uit te breiden met alleen die woorden noteren waar jij een verhaal bij wilt schrijven. Een laatste tip is om kinderen diverse woorden te laten kiezen uit het lexicon om daar vervolgens een verhaal me te schrijven.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page