top of page

Kermiskind van Jacques Vriens

Een aantrekkelijk en kleurrijk verhaal waarin Jacques Vriens op een toegankelijke manier het leven van een kermiskind in het jaar 1925 beschrijft. Dat dat leven anders is, maar juist ook veel raakvlakken heeft met wat er vandaag de dag speelt, wordt goed duidelijk en juist dat maakt het een sterk verhaal.


Het verhaal in dit boek gaat over Rosa. Rosa groeit op op de kermis, want haar familie verzorgt theatervoorstellingen met hun theater Vonkestein. Samen met haar wat strenge vader, haar lieve moeder, haar eigenwijze en stoere oma, haar bazige oom, haar tante en extra toneellid Teunis spelen ze diverse voorstellingen. De uitwerking van deze heel diverse personages is prachtig. Door de ogen van Rosa ervaar je dat het hard werken is, maar dat het ook leuk is op een kermis. De kermis zelf lijkt een kleine wereld apart. Op de kermis staat niet alleen het gezin van Rosa; er zijn ook vele anderen. Iedereen is anders en heeft andere talenten die ze laten zien en de mensen die de kermis bezoeken zijn ook allemaal anders. En uiteraard zijn er ook mensen die tegen de kermissen zijn. Kortom, een mooie afspiegeling van de samenleving. Rosa heeft het gevoel dat ze weinig talent heeft en vindt de voorstellingen niet leuk meer. Samen met Teunis, een jongen die een rol heeft in hun voorstellingen en ontzettend goed kan spelen, probeert ze te ontdekken wat ze nou echt wil en die zoektocht is erg mooi uitgewerkt; heel geleidelijk en subtiel. Ondertussen gebeurt er veel. Zo wordt Rosa lastig gevallen door een andere jongen, probeert Teunis verborgen te houden dat hij verliefd is op een andere jongen, komt de vader van Rosa door een ongeluk in het ziekenhuis terecht en maakt de wat harde en boze oom van Rosa een puinhoop van het theater.


Het is Jacques Vriens goed gelukt belangrijke thema's die vandaag de dag spelen, in een tijd van zo'n 100 jaar geleden te plaatsen. Het zijn kleine geschiedenislessen die laten zien dat de wereld niet zo erg veranderd is. Zo worden homo's nog steeds niet overal geaccepteerd, worden nieuwe dingen of ontwikkelingen nog steeds soms tegengehouden door kerken of wetten en hebben mensen nog steeds soms hoge verwachtingen van een ander. Maar het meest mooie aan dit verhaal is hoe Rosa zich ontwikkelt. Haar gedachten en gevoelens en soms heerlijke uitspraken laten het boek leven.
Schrijver: Jacques Vriens

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page