top of page

Kind van de rivier van Tiny Fisscher en Pyhai


'Je bent een kind van de rivier.

Ook als ik er niet meer ben,

zal de rivier er altijd voor je zijn.'


Een prachtig hartverwarmend en krachtig verhaal over zelfredzaamheid en de kracht van de natuur, voorzien van dromerige sfeervolle illustraties.


De woorden van Tiny Fisscher nemen je mee op reis en raken je. Ze laten je de reis van een meisje zien. Daarbij geven de illustraties van Pyhai net even wat meer lading aan het verhaal, waardoor je de reis van het meisje nóg beter ervaart. Je leest over en ziet een jong meisje, zonder naam, dat één lijkt met de rivier. De rivier is het enige wat ze nog heeft en haar bootje mét briefje van haar moeder die er niet meer is. Dat de natuur geeft, is te zien in dit boek. Het meisje geniet van de rivier en laat zich leiden door de rivier. Of het nou zacht kabbelend water is of een hobbelige wwterweg; ze voelt zich nergens zo thuis als op de rivier. Die metafoor van het kabbelende water en de hobbels die je tegenkomt in het leven, is prachtig. Het meisje geniet en heeft genoeg aan zichzelf en de natuur om haar heen. De tocht die ze maakt, is bijzonder. Zo komt ze angstige mensen tegen en een jongen die juist enorm veel houdt van het land. Die tegenstelling is in woord en beeld prachtig in beeld gebracht. Het was wel mooi geweest als de jongen nog weer terug was gekomen, maar misschien is alleen de droom die ze later over hem heeft genoeg. Ondanks het vrije en blije gevoel gebeuren er toch minder mooie dingen...

De soms haast poëtische taal in dit boek is krachtig en rijk; wel even inkomen op de eerste bladzijde, maar dat went. De terugkerende tekststukjes zoals 'ze vaart, ze vist, ze duikt. Ze kijkt, ze voelt, ze ruikt.' maakt een boek als dit beter te volgen.


De krachtige illustraties zorgen ervoor dat je het verhaal ingezogen wordt. Ze zijn magisch en warm. Ook sterk is de verandering die waarneembaar is bij het meisje door het verhaal heen. Zo is ze eerst kleiner en zie je aan haar haren dat ze nog jong is en verderop in het verhaal is ze langer en heeft ze langere haren.


Dit prentenboek is door de meerdere lagen geschikt voor kinderen van diverse leeftijden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page