top of page

Kinderen met een ster van Martine Letterie


Een indrukwekkend en goed voorleesboek over het leven van zes kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze kinderen komen allemaal in kamp Westerbork terecht. Het zijn mooie, haast lieve, maar toch verdrietige verhalen gebaseerd op verhalen van mensen die de oorlog als kind hebben meegemaakt.


Je leest in het boek steeds korte verhalen over afwisselend de kinderen Rosa, Jules, Klaartje, Leo, Ruth en Bennie. In het eerste deel van het boek lees je verhalen over deze zes kinderen, terwijl ze nog thuis wonen; de spanning van de oorlog is voelbaar want alles verandert. Het tweede deel bevat verhalen van deze kinderen in kamp Westerbork waarin de kinderen een geheel ander leven leiden, maar ook 'gewoon' naar school gaan. In het laatste deel lees je nog de verhalen over Ruth, Bennie en Klaartje tijdens en na de bevrijding.

Martine Letterie is een ster in het beschrijven van verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft op een zeer toegankelijke manier die de waarheid niet schuwt, maar geeft deze op een fijne, eenvoudige manier weer. Daarbij nodigt dit boek ook uit tot een gesprek door de korte hoofdstukken en het feit dat de verhalen verder goed passen bij de belevingswereld. Ideaal voor jongere kinderen in de middenbouw. Een boek dat elke leerkracht eigenlijk in zou moeten zetten in een groep 5 of 6 om de wereld in de tijd van de Tweede Wereldoorlog dichter bij de kinderen te brengen.


Bij elk verhaal staan een paar kleine illustraties of een grote illustratie van Rick de Haas. De kleuren zijn zacht, soms donker en daardoor passend bij de setting van het bewuste verhaal.


Niet voor niets bekroond met een Zilveren Griffel in 2017.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page