top of page

Laat die beer los! van Corien Oranje


Laat die beer los!1

Dit is alweer het veertiende deel in de serie over juf Fiep. Een sterke serie voor beginnende lezers. Dit veertiende deel is weer een spannend, vrolijk en grappig avontuur vol verrassingen en past uitstekend bij kerst.


De klas van juf Fiep is bezig met kerstversieringen maken en dan bedenkt Saar dat het eigenlijk wel heel leuk zou zijn als er ook een kerstboom in de klas zou zijn. Die is er kennelijk nog niet. Ze besluiten een kerstboom, een spar, uit het bos te halen en volgen de bordjes. Al gauw vinden ze er een en die hakken ze om. Maar dan horen ze een gek geluid en ontdekken ze een ijsbeerjong in een klem. Best bijzonder, want in dit bos leven alleen maar reeen, muizen en hazen en al zeker geen wolven en andere dieren. Ze bevrijden de ijsbeerpup, verzorgen zijn pootje en nemen hem mee. Maar of dat een goed idee is....?


De woorden die gebruikt zijn in dit boek sluiten goed aan bij wat kinderen gehad hebben aan het eind van groep 3. Het verhaal gaat over kerst, dus de wat sterkere lezers zouden dit boek rond kerst al kunnen lezen. Een enkele keer staat er een samengesteld woord in, waarbij tussen de woorden een streepje staat, zoals 'kerst-boom', wat aangeeft dat de woorden bij elkaar horen en los te lezen zijn. De vele illustraties van Marja Meijer maken de sfeer extra grappig en leuk; ze helpen een nog beter beeld vormen bij de tekst, zonder dat de illustraties alles verklappen. Wat extra leuk is aan dit verhaal is dat ieder kind zijn of haar eigen kenmerk heeft. Zo is daar de wijze Eef die alles uit kranten haalt, de stoere Kas die de boom in klimt en de vindingrijke, oplossingsgerichte Saar.


Laat die beer los!2

Wat fijn is aan de verhalen over juf Fiep is dat de verhalen pakkend zijn geschreven en dat voor kinderen die net kunnen lezen (eind groep 3). Het zijn eenvoudige leesboeken, hoewel één verhaal maken dat samenhangt, spannend is en goed te lezen is voor beginnende lezers, niet zo eenvoudig is. Corien Oranje heeft met alle eerdere delen over juf Fiep al bewezen dat ze dit kan. De kracht van de boeken zit 'm niet alleen in het makkelijke leesniveau, maar juist in de humor, de onvoorspelbaarheid en spanning.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page