top of page

Leeuwenlessen van John Agee


Wie wil er nou geen leeuw worden? Wie wil er nou niet zo hard kunnen brullen als een leeuw? Wie zou niet zo voorzichtig willen sluipen als een leeuw? Grote kans dat jij een kind kent dat een van deze dingen zou willen. Dus hoe fijn dat dit boek er is. In dit boek leer je door middel van zeven stappen hoe je leeuw kunt worden en dat dat niet zo makkelijk gaat, wordt wel goed duidelijk gemaakt.


Een dappere jongen kijkt jou, de lezer, aan en stapt een gebouw binnen met daarop 'John Agee, Leeuwenlessen, 7 eenvoudige stappen'. En daarmee is de toon direct gezet, want hoe vindingrijk dat het lijkt alsof deze jongen je meeneemt het boek in. Hij vertelt dat het allemaal niet zo makkelijk is. Hij trekt een perfect passend leeuwenpak aan, waardoor kinderen kunnen denken dat de eerste stap toch echt is gezet. Zijn leraar, een echte leeuw, laat hem zeven stappen zien die hij moet doorlopen en die zeven stappen zijn ontzettend moeilijk, terwijl ze nog wel zo makkelijk lijken. Angstaanjagend zijn, zo hard mogelijk brullen, dingen eten die je niet lust, verstoppertje spelen, zo hard mogelijk rennen; het zijn allemaal lessen die voorbijkomen en dat allemaal in bewoordingen die passen bij een leeuw, bijvoorbeeld 'Woeste uitstraling' of 'Op rooftocht gaan'. John Agee heeft mooi in beeld gebracht hoe streng de grote leeuw is en hoe hard de jongen zijn best doet. Iets wat jonge kinderen niet onbekend zal voorkomen. Als de jongen bij stap zeven is, gebeurt er ineens iets totaal onverwachts. Zal dat hem helpen tóch nog een leeuw te kunnen worden?


De speelsheid van dit boek, maakt het een aantrekkelijk geheel. Het boek bevat weinig tekst en de tekst die er is, heeft veelal een voorzichtig droge toon. Niet alleen leuk voor jonge kinderen, ook de voorlezer zal een glimlach niet kunnen onderdrukken, kijk bijvoorbeeld alleen al naar de namen van de stretchoefeningen die de leeuw en het kind samen doen. Duidelijk is dat de vertaling van dit boek goed gelukt is. De zachte kleuren van de illustraties, sterke de gezichtsuitdrukkingen van de leeuw en de speelse lay-out maken het geheel helemaal af. Perfect samenspel tussen tekst en beeld.


Dit boek leent zich goed voor diverse levenslessen, zoals dapper zijn, je best doen en nieuwe dingen leren. Je kunt het allemaal uit dit boek halen op een toegankelijke en positieve manier. Maar ook laat dit boek zien dat ieder zijn eigen kwaliteiten of talenten heeft en dat dromen altijd mag.

Auteur: Johan Agee

Vertaler: Nicolette Hoekmeijer

Jaar: 2023

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Boycott

Comments


bottom of page