top of page

Lente in het land! van Monique van der Zanden & Sandra Klaassen

'Lente in het land!' is een nieuw deel in de serie 'Verhalenrijk'. Het nieuwste (mei 2024) boek in de serie 'Verhalenrijk'. Een leeslijn van uitgeverij Christofoor met kinderboeken voor kinderen vanaf 6 jaar. De uitgeverij heeft deze boeken uitgebracht met als doel dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en enthousiaste lezers. De nadruk bij deze boeken ligt op plezier in lezen en liefde voor de natuur. Ideaal om standaard in de klas te hebben staan of thuis te hebben als je een beginnende lezer in huis hebt.


In het informatieve boek leer je veel over allerlei natuurverschijnselen in de lente. Dat maakt het een gevarieerd boek. Van het wakker worden uit een winterslaap, de mei-regen, eieren leggen in mei tot bijna zomer. Die opbouw is heel geleidelijk en subtiel. Naast dat er veel in korte eenvoudige taal wordt uitgelegd, worden er ook regelmatig vragen gesteld aan de lezer, waardoor de lezer actief betrokken wordt bij de tekst. Denk aan vragen als 'kun jij dat ook?' bij uitleg over hoe vogels een vogelnestje maken of 'Zie je een blaadje met happen eruit?' bij uitleg over hoe en wat een rups eet. Tussendoor staan er regelmatig leuke opdrachten in die je kunt doen, bijvoorbeeld hoe je een zonnebloem kunt zwaaien of een vlinder kunt maken. Extra leerzaam dus, want op deze manier worden kinderen goed betrokken bij de informatie in het boek; ze mogen zelf aan de hand van het boek op onderzoek uitgaan.


Dit boek bevat een mix van verschillende leesniveaus die dicht bij elkaar liggen, van M3 naar E3/M4. De diverse niveaus zijn te onderscheiden aan de grootte van de tekst en de tekst op E3 en M3 is dikgedrukt. Een boek als dit, is dus fijn voor kinderen die in een overgangsfase zit wat betreft leesniveau tussen groep 3 en 4. Eigenlijk had de tekst niet per se dikgedrukt hoeven staan voor kinderen die het boek alleen lezen, maar juist als je dit boek samen zou lezen, weet je welke tekst beter bij je leesniveau past.


In het boek staan diverse illustraties van Sandra Klaassen, vooral sfeervolle en lieve illustraties die het geheel opvrolijken en duidelijker maken. Dat maakt het een aantrekkelijk geheel.

Schrijver: Monique van der Zanden

Illustrator: Sandra Klaassen

Jaar: 2024

Genre: fictie/ beginnende lezer

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Christofoor


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page