top of page

Levi's nieuwe liedje van Saskia Halfmouw en Edward van de Vendel


'Als Levi danst is net

of de vlinders uit de lucht

op zijn armen landen.

En zijn benen worden haasjesbenen:

springende, huppende haasjesbenen'.


Bij het lezen van dit boek krijg je als volwassene zeker een brok in je keel of een kleine glimlach, dat kan niet anders met een prachtig vormgegeven en hartverwarmend verhaal als dit. Jonge kinderen zullen, als ze dit verhaal voorgelezen krijgen, meeleven met hoofdpersoon Levi en zeker reageren op wat er gebeurt in dit boek.


Het verhaal gaat over Levi, hij is blij, totdat juf zegt dat hij het prinsesje mag zijn bij het liedje dat ze zingen. Levi schrikt: het liedje gaat toch niet over hem? Hij is een jongen. Hoe kan hij dan het prinsesje zijn? Hij klapt dicht en hij rent weg, maar oma. Oma vangt hem bezorgd op en Levi stort zijn hart bij oma. Wat fijn, zo'n lieve oma, die hem alles uitlegt en laat zien dat je mag zijn wie je bent. Ook al zie je er anders uit, je blijft gewoon hetzelfde. Prachtig hoe oma dat haarfijn, stapsgewijs uitlegt. Dat maakt het voor jonge kinderen heel goed te begrijpen. Levi gaat weer blij terug naar school en wil nu wel het prinsesje zijn.


Eigenlijk vertellen de prachtig, sfeervolle illustraties het verhaal. De vlinders die fladderen en de dansende haasjes als Levi zich goed voelt, zorgen ervoor dat de vrolijkheid van de bladzijden spat. Maar het verdwijnen van de vlinders of de haasjes als Levi schrikt en iets niet leuk vindt, laten juist het angstige, verdrietige gevoel voelen. Dat is vaak zo mooi en herkenbaar voor kinderen, terugkerende elementen. Daarnaast zijn de illustraties mooi waarin één kind centraal staat, zoals Levi in de kring: hij is in kleur afgebeeld, de rest niet.

Maar goed dat er in het boek staat dat oma gebeld had naar school, dat maakt het net even wat realistischer voor jongere kinderen, want zomaar wegrennen mag toch niet?


Dit duo heeft al eerder samen boeken gemaakt ('Papa is een ijsbeer' en 'De pinguïnsint en andere dierenklazen') en ook dit boek is weer een succes. Het samenspel tussen illustraties van Saskia Halfmouw en de tekst van Edward van de Vendel is sterk. De zachte en betoverende illustraties stralen het gevoel van Levi goed uit en de tekst versterkt de illustraties waarbij de herhaling zorgt voor een rond verhaal.


Je mag zijn wie je bent en hoe je er ook uit ziet, je blijft gewoon jezelf. Dat lijkt de strekking van dit hartverwarmende verhaal. Je kunt dit boek eigenlijk altijd voorlezen, los van onderwerpen of thema's die aan de orde komen in de klas of thuis. Zelf het verhaal laten vertellen bij de illustraties is bij dit boek een goede oefening. Kinderen zullen ervaren dat ze dicht bij het eigenlijke verhaal zitten.

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page