top of page

Maki's zijn nooit moe van Nico Vriesema en Tirza Beekhuis


'Maki's zijn nooit moe', is een kleurrijk prentenboek waarbij je je ogen uitkijkt. Het verhaal gaat over vier jonge maki's, Sim, Bem, Kima en Nuru die geen zin hebben in het verplichte middagdutje in de slaapboom, dat oma maki iedereen voorschrijft te doen. De vier ondeugende, jonge maki's gaan als iedereen slaapt (zelfs papa die de wacht moet houden slaapt!), verstoppertje spelen. Als Kima de andere maki's gaat zoeken, is het aan de luisteraars om goed te kijken: zien zij de verstopte maki's? Het zijn niet zulke moeilijke verstopplekken, dus des te leuker om als voorlezer daarop in te spelen: kunnen de kinderen een andere plek bedenken? Of hoe kun je je goed verstoppen; waar moet je dan op letten? Maar dan, als Kima en Bem gevonden zijn, kunnen ze Sim niet vinden en als dan ook nog eens het geluid van de koekoek klinkt, weten de maki's dat ze terug moeten naar de slaapboom. Dan maar zonder Sim. Als dat maar goed komt!

Een heerlijk toegankelijk, grappig verhaal dat veel interactie uitlokt. De wisselwerking tussen tekst en illustraties van Tirza Beekhuis is mooi; je leest meestal kleine stukjes tekst en ziet daarbij grote illustraties in herfstachtige tinten met veel oranje, rood, geel, bruin en een beetje groen. Als het verhaal uit is, zie je op de laatste bladzijden heel veel dieren en planten afgebeeld staan met naam, met daarbij de opdracht 'zoek ons allemaal'. Dat maakt dat de kinderen die dit boek lezen, ook leren wat afgebeeld is.


Het leek in het verhaal alsof Sim als eerste ging tellen bij het verstoppertje spelen, maar op de volgende bladzijde blijkt dat Kima aan het tellen was. Dat kan wat verwarrend zijn. Het onderscheid tussen de maki's is daarbij best lastig! Sommige maki's hebben een ietwat boze uitstraling, terwijl ze dat in het verhaal niet zijn, maar deze kleine accenten maken het wel makkelijker de maki's uit elkaar te houden. De kleuter die dit verhaal beluisterde was scherp en merkte op dat hij geen maki zag die zijn lippen likte, terwijl dat wel voorgelezen was. Na enig speurwerk en goed verder luisteren in het verhaal, weet deze kleuter wie die maki is!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page