top of page

Mevrouw Sinterklaas van Thedo Keizer


'Mevrouw Sinterklaas' is een hartverwarmend, lief en prachtig verhaal dat op een aantrekkelijke manier geschreven is. Je wordt direct vanaf de eerste woorden meegenomen in de fijne Sinterklaassfeer en lijkt onderdeel te worden van het verhaal.


Dit boek gaat over Luusje. In dertien korte verhalen beleef je mét Luusje allerlei bijzondere kleine en grotere bijzondere gebeurtenissen die te maken hebben met Sinterklaas. Luusje heeft veel zin in de komst van Sinterklaas. Ze zou zelf wel graag Sinterklaas willen worden, maar ja, Sinterklaas is een man. Ze gaat met haar oma naar de intocht. Als de mijter van Sinterklaas afwaait, wil oma de vies geworden mijter wel wassen. Luusje krijgt het gevoel dat Sinterklaas en oma elkaar kennen. Dat houdt haar bezig. Op een avond vertelt Luusjes moeder Luusje en haar broertje Nick het verhaal van Sintele-Zij. Sintele-zij was de oude vrouw die op haar ezel bij de huizen langsging om te zien of de sinterklaascadeautjes goed waren bezorgd. Dat moet toch iemand checken. Luusje vraagt zich af wie het is: de vrouw van Sinterklaas, zijn zus of iemand anders? Dit verhaal en de vreemde gebeurtenissen die Luusje waarneemt bij haar oma thuis zijn het startpunt voor het ontrafelen van het mysterie 'Sintele-Zij'. Mama en oom Nick zijn stiekem in de schuur van alles aan het doen, oma heeft lange grijze haren, oma blijkt een kast op slot te hebben en er staat ineens op een nacht een ezel in de stal. Allemaal heel bijzondere gebeurtenissen. Luusje denkt het te weten: zou oma soms Sintele-Zij zijn?

De subtiele hints en aanwijzingen naar de waarheid over Sinterklaas en Sintele -Zij maken dat je nog nieuwsgieriger wordt naar het verhaal. Je blijft lezen. De manier waarop alles met elkaar verweven is, is dan ook erg sterk. De dertien losse verhalen zijn goed los te lezen verhalen, maar samen vormen ze één verhaal, namelijk hét verhaal over Sintele-Zij. Het verschil tussen de oudere Nick en de jongere Luusje is mooi uitgewerkt: Luusje is erg nieuwsgierig en onderzoekend én is ervan overtuigd dat er iets niet klopt, terwijl Nick juist koeltjes reageert en in het begin niet mee wil gaan met Luusjes gedachtegang.


De illustraties van Nynke Talsma zijn lieflijk en passen goed bij de mysterieuze en positieve sfeer van het verhaal.


Ideaal voorleesboek voor kinderen vanaf een jaar of 5 en goed zelf te lezen vanaf een jaar of 8.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page