top of page

Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman


Een hartverwarmend, vertederend en aangrijpend verhaal over familie, vluchten en liefde, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.


Roya is samen met haar drie broers, vader en moeder gevlucht uit Afghanistan vanwege de oorlog en woont nu al een tijdje in Nederland (na in meerdere azc's gewoond te hebben) in een eigen huis. Ze vindt dat er bij een eigen huis een huisdier hoort en mag uiteindelijk een dwergkonijntje uitkiezen. Ze kiest een wit dwergkonijntje en noemt hem Misjka. Ieder gezinslid krijgt een eigen speciale band met het konijn; die band is prachtig beschreven en laat de liefde en verbinding die er onderling in het gezin voor elkaar is, erg goed zien. Heel mooi uitgewerkt hoe de heftige gebeurtenissen van de vlucht uit Afghanistan en het zich vestigen in Nederland een plek krijgen in dit verhaal. Roya weet zelf niet zo veel meer van de vlucht uit Afghanistan, want ze was nog maar een peuter, maar samen met haar broers krijgt alles meer vorm én dat helpt haar om Misjka haar verhaal te kunnen vertellen. Het verhaal gaat dus zeker niet alleen over een konijn, terwijl de titel anders doet vermoeden. Maar Misjka het konijn is wel de verbindende factor. Ze maken van alles mee, van poep-en piesverhalen tot een ontsnapt en onvindbaar konijn.


De band die Roya heeft met haar broers komt werkelijk schitterend naar voren. De liefde die er voor elkaar is, is oprecht. Ze zijn er allemaal voor elkaar. En niet te vergeten de band die ieder gezinslid op zijn of haar eigen manier met Misjka heeft: prachtig.


De schrijfwijze is fijn en laagdrempelig. Prachtige eenvoudig ogende zinnen, met regelmatig een diepere emotie. Wat lastige woorden of situaties worden kort maar krachtig uitgelegd. Voor veel kinderen zal een boek als dit een uitleg kunnen geven over vluchten en ergens aarden. Vluchten is meer dan weggaan en ergens (nieuw) komen.

De illustraties van Annet Schaap zijn sprekend, lief en wat ingetogen en juist daardoor, ontzettend krachtig! Heel passend bij dit boek.


Dit boek is zelf te lezen vanaf 8 à 9 jaar én voor te lezen aan al wat jongere kinderen. Goed in te zetten in de klas bij onderwerpen als oorlog, vluchten en vluchtelingen, maar ook bij thema's als familie én huisdieren.


Eigenlijk gewoon een boek voor iedereen: een pareltje!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page