top of page

Mo en Tijger gaan naar school van Elisabeth Mollema


Er zijn inmiddels al wat boeken over Mo en Tijger verschenen. Alle boeken bevatten verhalen die oplopen in moeilijkheidsgraad. Dit boek loopt op van AVI E3 naar AVI E5 en bevat vijf verhalen (E3, M4, E4, M5 en E5). Dat verschil in moeilijkheidsgraad is te zien aan de letters die iets steeds kleiner worden bij elk verhaal, zinnen die langer worden en de woorden die gebruikt worden.


De vijf verhalen gaan allemaal over de jongen Mo en zijn hond Tijger. In het eerste verhaal leert Mo eerst als een echte meester en daarna spelenderwijs zijn broertje Sem de letter 'S'. Fijne manier om duidelijk te maken dat spelend leren en daarbij dicht bij de wereld van het kind te blijven, werkt. In het tweede, ietwat ongeloofwaardige, maar grappige verhaal is de deur van school in het slot gevallen. Groot probleem, want de sleutels liggen nog binnen; niemand kan de school in. Het derde verhaal is origineel, want welke school mag met bijna alles klassen naar een bruiloft van een juf, waar ook nog eens een diefstal plaatsvindt. Als in het vierde verhaal de klas van Mo op schoolreisje gaat, raakt Doortje kwijt. Leuk bedacht in dit verhaal is dat Tijger per ongeluk mee ging op schoolreis en dus Doortje kan helpen zoeken. In het laatste verhaal mag iedereen op school vertellen over het eigen favoriete lievelingsdier. Mooi beschreven hoe moeilijk Mo het vindt dat iedereen het favoriete dier van hem al kent, zijn Tijger. Daar bedenkt hij iets op, nadat hij zijn buurman heeft gesproken.

De boeiende en aantrekkelijke verhalen kunnen zo beleefd worden door kinderen in groep 3, groep 4 en groep 5. Het zijn namelijk bijna allemaal dingen die zij mee kunnen maken. De koppeling met school is daarbij extra herkenbaar voor kinderen. Fijn dat de verhalen zo aansluiten bij interesses en wat kinderen mee kunnen maken. Eigenlijk wel jammer voor minder goede lezers die dit mooie verhalen vinden dat ze het volgende verhaal misschien nog niet kunnen lezen, maar het moedigt ze wel weer aan. En je kunt natuurlijk ook later pas een nieuw verhaal lezen, als de leesvaardigheid weer iets beter is geworden.


De speelse en vrolijke illustraties van Gertie Jaquet maken het lezen extra leuk en uitnodigend.

bottom of page