top of page

Monkie van Dieter Schubert

'Monkie' kan met recht een klassieker genoemd worden. Het is een tijdloos verhaal waarin veel lagen zitten en dat geheel zonder tekst. Heden ten dage (maart 2024) is de 28e druk al uit van dit boek. Het is zo'n boek dat bij veel mensen in een toplijstje staat en het is nog steeds onverminderd populair. Misschien niet zo gek als je weet dat er in de tijd van verschijnen nog weinig tekstloze prentenboeken bestonden die zo'n krachtig verhaal uitbeeldden.


In 'Monkie' ga je mee op reis met Monkie. Meteen op de eerste bladzijde zie je al dat dit het knuffelbeest is van een kind. Het liefst neemt het kind Monkie overal mee naar toe. Dat is wel duidelijk: Monkie moet mee de eendjes voeren in het park. Maar dan gaat het regenen en gaan ze snel naar huis. Op de fiets verliezen ze Monkie. Het kind lijkt niet zonder Monkie te kunnen, wat helemaal duidelijk wordt uit de illustraties waar het kind huilend staat en met zijn moeder door de regenbuien trekt op zoek naar Monkie. Ze vinden hem niet. Prachtig is de illustratie waar je Monkie ziet liggen onder een boom terwijl moeder en kind even verderop aan het zoeken zijn. En dan start het avontuur van Monkie. Zal Monkie weer terugkomen bij zijn kind?


In afwisselend kleine en dan weer grote(re) illustraties beleef je het avontuur van Monkie. De gedetailleerde, kleurrijke, zachte illustraties zijn in overzichtelijke kleine of grote blokken weergegeven en vertellen het hele verhaal. Dit tekstloze prentenboek bevat één grote lijn en dus eigenlijk ook één groot verhaal. Hoewel de illustraties voor zich spreken, kun je het verhaal zo klein of groots maken als je wilt.


Geen boek vol rijke taal, maar een boek vol rijke afbeeldingen. Door de vele dieren, de omgevingen, de mensen, de plekken en meer, gaat er een wereld voor kinderen open.


Kijk hier voor meer tips om te lezen wat je met een tekstloos prentenboek kunt doen.

Auteurs: Ingrid & Dieter Schubert

Jaar: 1986

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: 3+

Uitgeverij: Lemniscaat

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page