top of page

Mot en de metaalvissers van Sanne RooseboomDuik mee in de wereld van Mot, maar pas op, zodra je de sprong waagt, laat het boek je niet meer los! Dit is een boek voor elk kind, maar vooral voor kinderen die echt willen dwalen in verhalen, die houden van een avontuurlijke wereld en voor kinderen die de wereld om zich heen compleet willen (en gaan) vergeten.

Een heerlijk uniek avontuurlijk boek dat in elke bovenbouwklas zou moeten staan. Een perfect voorleesboek door de fantastisch mooie beeldende beschrijvingen, maar ook gewoon een fijn boek om zelf te lezen.

Het verhaal gaat over Mot. Eigenlijk heet Mot Vlinder, maar ze voelt zich geen sierlijke, fleurige vlinder die rustig fladdert; ze voelt zich een mot. Lekker simpel, stoer en met veel zwart. Dus wat doe je dan? Je geeft jezelf een nieuwe naam, Mot. Die naam accepteert iedereen, behalve haar eigen moeder, want haar moeder is het tegenovergestelde: een nette, keurig geklede vlinder. En juist over die band tussen moeder en kind gaat dit boek: elkaar niet begrijpen, totaal anders zijn, maar toch alles doen vanuit liefde.

Mot weet niet wat ze moet gaan doen in de vakantie en gaat dwalen door haar stad. Ze komt uit bij het kanaal waar ze Lukas een metaalvisser (en haar invalmeester) ziet. Lang verhaal kort: Lukas leert haar metaalvissen en zorgt dat ze een eigen plekje aan het kanaal krijgt om metaal op te vissen. Vrijwel meteen heeft ze beet, maar wat ze dan opvist is zo bijzonder dat iedereen komt kijken. De duikboot die ze opvist, is het begin van een raadselachtig avontuur. Want wat doet die duikboot hier? Van wie is die duikboot? Waarom is het zo’n kleine duikboot? Een avontuur over familieproblemen, vriendschap en liefde waarbij je enorm met Mot meeleeft.

Prachtig, pakkend en vlot geschreven. Een tikkeltje serieus en dan weer eigenlijk te grappig. De warmte die Mot krijgt bij haar nieuwe vrienden (uit wereld van de metaalvissers) en die warmte die ze mist bij haar moeder is hartverwarmend en toch wel ontroerend. Sanne Rooseboom weet dit alles ontzettend treffend te combineren. De schitterende zwart-roodbruine (roestige) illustraties van Sophie Pluim, de paginanummers, de hoofdstuknummers en het omslag helpen het beeld compleet te maken. Heel erg passend bij een verhaal over roest en roestige spullen.

Een boek dat veel kinderen zal raken en hen zal motiveren lekker zichzelf te blijven, maar wel met (een warm) oog voor een ander.


Betoverend, meeslepend, pakkend geschreven en schitterende illustraties.


Een enorme aanrader!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page