top of page

Mus en Kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie van Kevin Hassing


'Mus en kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie' is het vierde deel over Mus en kapitein Kwaadbaard. Dit vierde deel is net als de andere drie delen een waanzinnig en spannend avontuur.


Mus heeft een heleboel bijzondere vrienden. Onder andere Kapitein kwaadbaard, De Buffel, Kromme Kareltje en Venezuela. Misschien ken je ze uit deel 1, 2 of 3. Mus komt er in dit (vierde) verhaal achter dat Venezuela veranderd is. Haar ogen zijn ineens gitzwart en ze is heel vurig. Ze blijkt bezeten door een kwaadaardige furie. Iedereen loopt gevaar en dat is voelbaar in het hele boek van begin tot eind. Mus, kapitein Kwaadbaard, de Buffel en Kromme Kareltje zetten alles op alles om Venezuela te redden. Vooral de Buffel heeft het zwaar omdat hij van Venezuela houdt en het vreselijk vindt dat donkere magie haar in haar greep houdt. De tocht die de vrienden af moeten leggen om er eerst achter te komen hoe Venezuela weer normaal kan worden en om daarna de furie te laten verdwijnen uit Venezuela is avontuurlijk beschreven. Ze komen uiteraard weer nieuwe figuren tegen die onderdeel worden van het verhaal. Zal het hen lukken Venezuela te bevrijden? Het blijft spannend tot de laatste woorden. Een ding is duidelijk de lezers zullen niet lang kunnen wachten op een vervolg, het laatste deel van Mus, maar ze moeten wel. Dit boek eindigt met zo'n enorme cliffhanger dat je wilt weten hoe het afloopt in het volgende boek.


Kevin Hassing beheerst de kunst van het humoristisch en vlot schrijven. De afwisseling tussen spanning, gruwel, woordspelingen en humor is sterk. Zijn manier van schrijven gaat absoluut niet vervelen. Hij weet de lezers te pakken door steeds een beetje toe te werken naar een climax en daar dus humor in te stoppen, maar ook wat spannende gruwelijkheden. Doordat Kevin Hassing veel korte hoofdstukken gebruikt, de overgangen tussen die hoofdstukken redelijk soepel houdt en niet teveel de diepte in gaat qua beschrijvingen houdt het de lezer heel erg sterk bij het verhaal. Lastige woorden worden op een simpele, vindingrijke manier uitgelegd. Dit is helpend voor lezers die een korte spanningsboog hebben en niet te veel tegelijkertijd willen lezen. Je blijft lezen; dit boek blijft boeien.


Vooral de diversiteit die Kevin Hassing heeft weten te stoppen in de verschillende personages is prachtig uiteengezet; gevoelige grote kerels met kleine hartjes en hele dappere stoere meisjes om maar even een voorbeeld te noemen.

Het boek is voorzien van een paar grote illustraties en kleine illustraties boven elk hoofdstuk. Ze zijn gemaakt door Linda Faas die ook al de illustraties verzorgde in de eerdere boeken. De illustraties geven de sfeer perfect weer.


Voor de kenners van Mus en kapitein Kwaadbaard en voor degenen die alle boeken hebben gelezen is dit boek zeer de moeite waard. Het is zeker aan te bevelen om te beginnen met deel 1 omdat er regelmatig wordt verwezen naar personages die in de eerdere boeken voorkomen en niet alle personages worden even diep uitgewerkt in dit boek, wat natuurlijk ook geen doen is.
Comments


bottom of page