top of page

Nadia's nacht van Henrieke Herber


Nadia is vijf jaar en beleeft allerlei best wel gewone dingen: proberen te slapen terwijl je de dag erna jarig bent, op bezoek gaan bij opa's en oma's, een ritje maken met de trein, nieuwe huisdieren en nog meer. Maar toch zijn al die best wel gewone dingen heel bijzonder of Nadia maakt ze bijzonder met een klein beetje of juist veel fantasie. Nadia heeft namelijk een heerlijke verbeelding. Als ze haar ogen dicht doet, ziet ze van alles voor zich. Zo kan gras veranderen in spaghetti; 'hele grassprieten worden lange gele slierten en uit de lucht vallen dikke donker rode druppels saus'. Nadia is een echte dromer. Het lijkt soms alsof ze dromen droomt terwijl het allemaal fantasie is.


De vijftien heerlijke voorleesverhalen staan op zichzelf, maar soms zitten er wel verwijzingen naar eerdere verhalen in de bundel in, waardoor alle verhalen samen toch bijna één groot verhaal vormen. De verhalen zijn precies goed qua lengte en qua gebeurtenissen voor de wat oudere kleuters. De woordkeuze is pakkend en passend bij kleuters. Nadia neemt veel letterlijk. Bijvoorbeeld in het verhaal waar meneer Van Dam zijn huis zoekt. Is zijn huis dus ineens weg? Nadia knijpt haar ogen dicht en ziet hoe het huis van meneer Van Dam langzaam wegrijdt in de trein. Er wordt ook veel met woorden gespeeld. Zo ook de koosnaampjes en terugkerende lievelingswoorden. Ook worden er woorden gebruikt op een manier zoals een kleuter dat alleen maar kan denken, bijvoorbeeld: '..hartsvriend..., maar jij bent mijn harste vriend' of 'sappelig' of 'wilk-wulk-wolkjes'.


Er komen veel thema's naar voren in dit boek, die mooi met elkaar verweven zijn. Het boek is bijvoorbeeld inzetbaar bij thema's als opgroeien, families, het gezin, diversiteit, inclusie, dromen, dementie, afscheid, verbeelding, werkelijkheid en dromen.


De zachte illustraties met pasteltinten van Miriam Bouwens zijn dromerig en juist dat past ontzettend goed bij het dromerige van Nadia. Elk verhaal bevat één prachtige paginagrote illustratie en nog een paar kleinere illustraties.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page