top of page

Niemand die ons ziet van Donna Kroese


Dit verrassende en kleurrijke prentenboek is er een waarbij je je ogen uitkijkt; een prentenboek waar je veel kanten mee op kunt.


Als de papa en mama van Lotje gaan wandelen, blijft oma bij Lotje en haar vriendjes. Een van haar vriendjes is vermoedelijk het broertje van Lotje, maar die krijgt geen naam in dit boek; die hoort bij 'haar vriendjes' en wordt zo gelijkwaardig gesteld met alle knuffels en speelgoed. Maar Lotje verveelt zich, wat goed te zien is, want ze hangt ondersteboven in haar stoel. Ze vraagt of oma verstoppertje wil spelen en dat wil oma wel. Dat breiwerk van oma lijkt toch te vervelen en niet echt te lukken. Daar gaan ze, een bonte stoet op zoek naar een verstopplek: Lotje, haar broertje, aap, een poes, wat muizen, een giraf, een olifant, een leeuw, een soort dino of leguaan en een robot. De plekken waar ze zijn verstopt veranderen steeds, maar oma vindt iedereen. Zelfs als Lotje iedereen verft in de kleuren van de muren, vindt oma ze nog. De chaos wordt daarna groter en groter: aap gaat alles in huis uitgummen, waardoor ze het huis helemaal opnieuw moeten tekenen en verven. Heel vindingrijk en soms een ware kleurenexplosie.

Er is heel veel te zien in de diverse illustraties, het boek barst van de leuke details en dat in combinatie met de vele kleuren en de verrassende wending. Zo zie je bijvoorbeeld papa en mama op de eerste bladzijden weggaan en als je goed kijkt op de laatste bladzijden terugkomen. Hoe meer tijdsdruk er is (want papa en mama komen bijna terug) hoe groter het lettertype. Dat past goed bij de onrust die Lotje voelt. Doordat het soms net echt lijkt, maar duidelijk fantasie is, sluit het goed aan bij jonge kleuters. Een echte voorleesaanrader, want wat is jouw beste verstopplek? En hoe werkt een gum? Kun je zomaar alles uitgummen? Ook mensen? Als jij je huis opnieuw kunt maken, hoe zou jouw huis er dan uitzien? Verder leent het boek zich ook goed voor gesprekken over oorzaak en gevolg én over problemen en oplossingen.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page