top of page

Noord van Marieke ten Berge en Jesse Goossens

In Noord geeft Marieke ten Berge, samen met Jesse Goossens, terecht aandacht aan de dieren die bedreigd worden in hun bestaan en specifiek de dieren in het hoge Noorden. Dit boek draagt niet alleen bij aan een beter beeld van de dieren, maar het draagt vooral bij aan een betere bewustwording dat we zuinig moeten zijn op en goed moeten zorgen voor onze natuur en dieren.


Aan de hand van prachtige linosnedes ga je op reis naar het hoge Noorden en ontmoet je 35 heel veel bijzondere, bekende en meer onbekende dieren. Maak onder andere kennis met de aantrekkelijke Jan-van-gent. Ontmoet de gewone vliegende eekhoorn. Zwem mee met de Noordelijke butskop die het diepst kan duiken van alle zoogdieren. Kom alles te weten over de ijsbeer, de grootste vleeseter van de landdieren. Laat je verleiden door de woest aantrekkelijke kuifpapegaaiduiker. Spring als een kangoeroe mee met de poolhaas met zijn lange, zwarte wimpers die hij gebruikt als zonnebril. Ontmoet de schrikachtige walrus met zijn enorme slagtanden. Duik mee de diepte in met de potvis, het dier met de grootste hersenen op aarde.


Wat dit boek zo uniek maakt, is dat de dieren de lezer op een fijne manier aanspreken; de dieren vertellen hun levensverhaal. Ze vertellen iets over hoe ze er uit zien, wat ze eten, hoe snel ze lopen of rennen, waar ze leven en andere bijzonderheden. Heel veel informatie op een unieke wijze verpakt als een verhaal en erg samenhangend, waardoor het niet voelt als een explosie aan informatie.


Bij elk dier vind je in een gekleurd blok een paspoort, waarin feitelijke gegevens staan zoals het soort, waar ze leven, lengte en de beschermingsstatus. Dit laatste geeft bijvoorbeeld aan of ze bedreigd worden, kwetsbaar of gevoelig zijn.

Achterin het boek staat nog een overzichtelijke wereldkaart waar je op kunt zien waar de dieren leven en je vindt er nog een specifieke kaart van het noordpoolgebied.


Maar eigenlijk is dit boek gewoon ontzettend mooi vanwege de vormgeving. Die is erg aantrekkelijk en nodigt uit tot lezen. Grote, prachtige linosnedes in zachte warme kleuren met daarnaast tekst verdeeld in kolommen. De liefde of passie die Marieke ten Berge voor het hoge Noorden heeft, springt uit de linosnedes en de pakkende tekst van Jesse Goossens erbij maakt dit boek tot een parel.


In de klas leent dit boek zich bij uitstek voor lessen natuur, begrijpend lezen, rekenen (maten van dieren bijvoorbeeld vergelijken) en creatieve vakken.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page