top of page

Olifant heeft kriebel van Kaj Driessen & Barbara de Wolf

'Olifant heeft kriebel' is een mooi en opvallend prentenboek door het krachtige samenspel tussen tekst en beeld. Het mooie verhaal en de zachte, warme illustraties maken dit een sterk aan te bevelen boek.


De titel maakt direct nieuwsgierig, want kunnen we zien dat de olifant kriebel heeft? En welk kind heeft nou niet een keer kriebel?


Het verhaal draait niet alleen om de verrassing wie er op de rug van de olifant zit en de kriebel veroorzaakt, hoewel dat in het begin wel zo lijkt te zijn. Het boek draait ook om hoe je van kriebel af kunt komen. De hints op de eerste bladzijden wie er op de rug van de olifant zou kunnen zitten, maken het in eerste instantie wel verrassend, want je verwacht dat het verhaal toe gaat naar wie er op de rug zit van de olifant. Eigenlijk is het dan wel jammer dat het wezen dat op de rug zit van de olifant al op de achterkant van het boek staat. Bij het voorlezen aan een klas, kunnen kinderen namelijk al zien welk dier er op de rug van de olifant zit (Of je moet de achterkant afdekken: tip!). Des te fijner is het dat het uiteindelijk toch niet om de kriebelende bezoeker zelf lijkt te gaan, maar juist om de vraag hoe je van kriebel af kunt komen. En dat hij een ander nodig heeft, terwijl die eigenlijk niet wil helpen wordt wel duidelijk gemaakt in de vorm van de bijzondere en mooie giraf. Uiteindelijk wordt wel duidelijk dat iets wat niet zo leuk is of voelt tóch leuk kan zijn. Het is maar net hoe je ermee om gaat.


Heerlijk in dit boek zijn de zachte illustraties van Barbara de Wolf. De kleuren, de schaduwen, de effecten en de groot afbeelde dieren zijn allemaal sterk in samenhang en daardoor is het een prachtig boek. De stijl van Barbara de Wolf zou je kunnen herkennen aan het werken met vlakken die samen iets moeten voorstellen. Je doet het boek te kort om het simpel knip-en plakkunst of enkel een collage te noemen, want het is zo veel meer dan dat. Maar toch heeft het er iets van weg.

De herhaling in de tekst is sterk. Er zit een prachtig ritme in, terwijl er geen rijm in zit. Het leest heerlijk voor en door de herhaling zorgt het voor enige herkenning bij kinderen. De illustraties helpen bij het vormen van een beeld bij het verhaal, want een olifant die kriebel heeft op zijn rug en net niet bij de kriebelplek kan, terwijl wij duidelijk zien dat er iets op zijn rug zit, zorgt voor een grote betrokkenheid.


Aan te raden om voor te lezen vanaf een jaar of 4. Helemaal geschikt als je iets wilt doen met onderwerpen als nieuwsgierig zijn, oplossingen voor problemen vinden, hulp (durven) vragen, rekening houden met een ander en kriebel natuurlijk.

Schrijver: Kaj Driessen

Illustrator: Barbara de Wolf

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Samsara

Comments


bottom of page